Lev livet rigtigt

Henrik Engedal

Hvordan kan det være, at kendte, succesfulde mennesker jævnligt får store depressioner og måske endda begår selvmord? Måske har det noget at gøre med, at de prioriterede de forkerte ting i livet, men først så det på ”toppen”.

Jeg har lige været på lederkonference. Global Leadership Summit, hedder den. Så sidder man der og føler sig meget lederagtig sammen med de andre deltagere – de fleste er selvfølgelig også folk med lederansvar. Og mange ser op til ledere, for de er tit forholdsvis succesfulde mennesker, som på en eller anden måde kan, eller har gjort noget særligt. De kan inspirere og lede. Måske endda tjene mange penge og have stor magt. Det lyder meget godt, ikke?

Jeg sætter i hvert fald stor pris på ledere, som kan sætte den rigtige retning for kirker eller virksomheder. Der er brug for gode og sunde ledere. Ikke mindst blandt kristne, selvom Jesu ledelsesideal nok kan udfordre en enkelt ledelsesguru eller to.

Men da jeg sad og lyttede til alle disse ledere, så kom jeg til at tænke over, hvor let det er at lade dagens vigtige gøremål tage overhånd. Jeg har for eksempel en tendens til at tage afsted i sidste øjeblik til – alting. Derfor har jeg ikke tid til at stoppe op for min nabo og snakke lidt om livet (og måske Gud). Jeg har ikke tid til at se på naturen, lytte til Helligåndens hvisken og se mennesker i øjnene.

En af talerne, Sheila Heen, forklarede, hvordan man havde lavet et forsøg blandt teologistuderende. De skulle skynde sig over til en anden bygning for at holde en teologisk tale. En person, som havde brug for hjælp, sad på vejen derhen, som en del af forsøget.

Kun 10% stoppede op for at hjælpe ham. De studerenes teologiske tale handlede i øvrigt om Den barmhjertige samaritaner…!

Men da man ændrede forsøget, så de studerende ikke havde travlt med at komme fra det ene sted til det andet, stoppede en langt større procentdel op for ham, der havde brug for hjælp. Interessant, ikke? Vores prioritering af tid påvirker, hvordan vi lever vores værdier ud.

Hvis man lever med evighedsperspektiv, så ændrer prioriteringerne i hverdagslivet sig for de fleste. Prøv at google gamle menneskers største fortrydelser i livet. Det kan sætte dit liv lidt i perspektiv. For det er så let at leve for ting, som dybest set er ligegyldige, eller som kun handler om vores eget ego. Selv ting, der egentlig er gode og sunde. Fx. lever rigtig mange mennesker for det næste underholdnings-fix.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men vil du se tilbage på et liv fyldt med underholdning – eller fyldt med mening? Mening kommer ikke af sig selv. Det kommer, når du prioriterer din begrænsede tid, så der er plads til det, Gud ønsker for dig:

Et liv i overflod.