’Nu sætter vi vores kartofler i Danmark’

Gårdmandsparret Birgit og Henrik Bønlykke modtog Stjerneprisen, fordi de lægger jord til et haveprojekt for flygtningefamilier og danskere.

Tværkulturelt Centers kirkelige aktivitetspris, Stjernestunder, er i år gået til et haveprojekt for flygtninge og danskere i Nørager.

Guldagergård 4H-klub i Vesthimmerland har modtaget prisen Stjernestunder 2018 for et nytænkende haveprojekt for flygtninge og danskere.

Gårdmandsparret Birgit og Henrik Bønlykke fik overrakt prisen i Helligåndskirken i Aarhus af Tværkulturelt Centers næstformand, tidligere sognepræst Inge With Johannessen.

Der var også hilsener fra flygtninge fra Syrien og DR Congo, der desværre ikke kunne være til stede ved prisoverrækkelsen.

Fællesprojekt i Nørager

Prisen gives for et kirkeligt initiativ, der med små midler og et stort frivilligt engagement søger at imødekomme flygtninges behov for kontakt og meningsfuldt samvær med danskere i lokalsamfundet.

Da den lille by Nørager for snart fem år siden modtog en større gruppe flygtninge fra borgerkrigen i Syrien, oprettede ildsjæle fra byen, kirken og Danmissions lokalkreds Foreningen for integration af flygtninge i Nørager.

I samarbejde med foreningen åbnede Birgit og Henrik Bønlykke deres marker for et 4H haveprojekt, hvor flygtningefamilier fik tilbudt køkkenhaver og samvær med danskere.

Danske kartofler

Nu fem år senere har omkring 30 flygtninge fået en køkkenhave på Guldagergård og hertil fællesskab og danske netværk. Hver familie har et stykke jord, hvor de dyrker egne grøntsager.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Derudover omfatter projektet en stor fælleshave. I dag er fem flygtninge med i klubbens bestyrelse, og der eksperimenteres med nye afgrøder med inspiration fra flygtningenes hjemlande.

” Vi kommer fra Syrien. Nu sætter vi vores kartofler i Danmark. Det giver kærlighed til jorden og til Danmark.

Jeg har stor respekt for landmanden og hans kone, der har givet os noget af deres jord. Det er en stor ting, der viser, at de har tillid til os,” siger Mehyar Sahtout, som er flygtning fra Syrien.


Artiklen fortsætter efter annoncen: