Jeg kan ikke studere på grund af stress og tankemylder

Mine tanker flakker omkring. Alle mulige tanker myldrer i mit hoved ude af min kontrol. Det gør mig meget træt og opgivende.

Kære Orla Lindskov
Jeg er en kristen mand i tyverne. Jeg læser på Universitetet nu.

Jeg har fået et problem, som består i, at jeg har svært ved at holde sammen på mine tanker. Jeg er blevet dårligere og dårligere til at koncentrere mig. Mine tanker flakker omkring. Alle mulige tanker myldrer i mit hoved ude af min kontrol. Det gør mig meget træt og opgivende.

Mine forældre siger, at jeg nok lider af stress. Jeg ved ikke, om det er rigtigt. Nogle dage er jeg virkelig ulykkelig, og jeg bliver helt bange for, om jeg er ved helt at miste selvkontrollen, om jeg er ved at blive psykisk syg.

Jeg har været ved min praktiserende læge, og han sendte mig til psykolog. Han fandt ingen tegn på psykisk syge. Men han kunne mærke på mig, at jeg havde det rigtigt dårligt psykisk. Hos min praktiserende læge fik jeg så en henvisning til en psykiater. Ham har jeg været hos, og han lyttede til alt, hvad jeg fortalte om min situation. Han bad mig om at komme igen, og jeg fik en ny tid.

Jeg har tidligere været meget udadvendt. Men den sociale side af mig er gået helt i stå nu.

En ven har sagt til mig, at der er noget, der hedder kristen meditation. Han tror, at det vil kunne stoppe mine tanker. Han ved, at det er en frygtelig plage ikke at kunne stoppe sine tanker. Han har selv prøvet noget lignende. Men han kom i en periode på piller og måtte tage en pause i sine studier.

Jeg har også fået problemer med min mave og med min fordøjelse. Det er så ærgerligt, at det skulle støde til lige nu. Det ene oven i det andet. Jeg led også meget af mave- og fordøjelsesproblemer i gymnasiet.

Der er noget i mig, der er røget ud af balance. Det er, som om der er noget, der styrer mig. Noget som jeg ikke kan styre. Det er tankerne, og lige nu kører mine tanker rundt i en pærevælling af problemer. Jeg ser problemer alle steder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Orla Lindskov, hvad siger du til at få et brev som mit. Synes du, det er til at svare på? Hvis du synes, det er, er jeg meget spændt på dit svar.
Venligst
J.

SVAR:

Sådan er begyndelsen til enden for tvangsprægede tanker. De efterlader nemlig et tomrum, en stilhed inden i dig, og det tomrum fylder Gud.

Bed Gud hjælpe dig af med dit tankemylder

Kære J.
Jo, jeg synes, at dit brev er til at svare på, og jeg siger tak for dit brev.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg vil gerne starte mit svar med et ord fra Bibelen, nemlig salme 37, vers 7: ”vær stille over for Herren, vent på ham;”

Og i den amerikanske bibeloversættelse: ”Vær stille og erkend, at jeg er Gud.”

Mit svar skal handle om bøn, stilhed og Gud: Bøn som indre stilhed. Indre stilhed som bøn. Bøn uden ord.

Vi kan som mennesker aldrig fatte Gud. Men vi kan opleve ham, når sindet og tankerne bliver stille.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er, som du skriver, en pinefuld plage, ikke at være i stand til at standse tankerne. Men mange anser nok tankestøj for det normale. Men det er ikke det normale. Tankestøj forhindrer os nemlig i at finde det sted inden i os selv, hvor der er stilhed, og hvor Jesus er konge.

Gud bor i stilheden, siger Bibelen, ikke i støjen. Tanke-støjen adskiller os fra Gud.

Det giver frihed, når det vedvarende tanke-slaveri ophører. For nogle har tænkning næsten udviklet sig til en sygdom. Sygdom er, når noget er kommet ud af balance.

Der er ikke noget galt i at tænke. Der er ikke noget galt i at bruge tankerne som et nyttigt redskab. Men når det er tankerne, der bare kværner løs, uden at vi har styr på dem, så er det tankerne, der har overtaget os.

Mange tror, at deres tanker er dem selv. Men sådan er det ikke. Tankerne er et redskab. Så det er vigtigt for os at kunne slukke for tankerne og gå ind i stilheden.

Du har nok også lagt mærke til, hvordan tankerne elsker at sætte tænderne i problemer og i bekymringer, akkurat som en hund elsker at sætter tænderne i et kødben.

En del tror, at når Bibelen taler om at være stille ind for Gud, så handler det kun om, at vi ikke skal tale. Men nej, det handler også om, at du skal bringe dit indre til stilhed.

Mange kristne kender fx en bestemt situation, når de skal bede. De kan ikke samle sig til bøn, for tankerne kører i skoven med dem.

Mange lever med deres tanker som en tvang. Heraf udtrykket tvangstanker. Sådanne tanker dræner for livsenergi og kan også blive årsag til sygdom.

Men hør her: du kan tage det første skridt nu til at frigøre dig fra tankernes tvang:

Begynd at lytte til tankernes indhold. Læg specielt mærke til tanker, som gentager sig. Læg mærke til de gamle grammofonplader, som har spillet i dit hoved måske i mange år.

Vær nærværende og betragt disse tanker. Iagttag dem som en tilskuer. Genkend dem og sig: ”Nå, der er I igen”. Så mister de deres magt over dig. De falmer og visner. Hvorfor?

Jo, fordi du ikke længere giver energi til dem. Du identificerer dig ikke længere med dem, for du ved, at de ikke er dig. De kommer så at sige fra et sted udenfor dig. Når de indeholder tvang, kommer de bestemt ikke fra Gud.

Sådan er begyndelsen til enden for tvangsprægede tanker. De efterlader nemlig et tomrum, en stilhed inden i dig, og det tomrum fylder Gud.

Tomrummet er i starten måske kun sekunder. Men tomrummet bliver efterhånden længere, og så oplevet du stilheden som befrielse.

Bed Gud i Jesu navn om at hjælpe dig til at finde vejen. For det, jeg har skrevet, kan lyde nemt.

Men det er det ikke. Guds hjælp er absolut nødvendig.
Med venlig hilsen
Orla Lindskov

MIN OPLEVELSE:

Kære Orla Lindskov
Tak for det sidste møde, jeg var med til med dig. Det var i Aalborg.

Jeg vågnede næste dag, og jeg kunne mærke, at der var sket noget godt for mig.

Mine smerter i nakke og skuldre var væk. Mit næsten kroniske hold i ryggen og min skævhed var væk. Nu er der gået måneder, og det holder. Det har bevirket, at mit gode humør er vendt tilbage.
Mine bedste hilsener til dig
K.