IPSICC

Kendt svensk tv-journalist gør op med ateismen – og ’kirken’

Göran Skytte var et af de helt store navne på svensk tv. Fra 1990-99 havde han sit eget program med sit eget navn, ”Skytte”. Og millioner så hans programmer. Han var selv ateist, men begyndte at famle efter Gud. Snart opdagede han, at medierne overser den åndelige dimension af tilværelsen og diskriminerer de troende...

Göran Skytte var et af de helt store navne på svensk tv i 1990’erne. Han havde fra 1990-99 sit eget debatprogram med sit eget navn, ”Skytte”. Og millioner så hans programmer.

Han blev kaldt for Røde Skytte. Helt fra ungdommen var han en venstreorienteret intellektuel.

Ligesom de fleste i hans omgangskreds. Og når Karl Marx påstod, at religion bare var opium for folket, så tog unge Göran konsekvensen og meldte sig ud af den svenske statskirke i 1967.

Politisk fanatisme

Han beskriver, hvor fanatisk og intolerant venstrefløjsmiljøet var. Mange mente, de havde ret til at omstyrte samfundet med vold og terror, fordi arbejderklassen ikke vidste sit eget bedste.

Skytte var dog ikke helt så yderliggående. I 1974 brød han med de mest ekstreme venstreradikale. Ligesom mange andre gik han ind i medierne for at ”knuse kapitalismen og bygge socialismen med journalistik”. Mange af disse folk fik efterhånden fremtrædende stillinger, især i det svenske tv2, der blev kaldt ”den røde kanal”.

Og Skytte påviser, at dette ”medievenstre” udelukkede religionen fra medierne. Selv modarbejdede han kirken i 22 år…

Stor karriere

Selv gjorde Skytte hurtigt karriere, først på Aftonbladet, som netop dengang havde bekendt sig som socialdemokratisk. Han blev tildelt ”Store Journalistprisen” i 1984, en meget eftertragtet pris, som svarer til Cavling-prisen herhjemme.

Derefter blev han reporter i Rekord-magasinet, som var den tids største tv-program for undersøgende journalistik med selveste Jan Guillou som leder. De to udgav endda bøger i fællesskab. Skytte havde alle grunde til at føle sig selvfed som 35-årig. Men indvendig følte han en pinefuld tomhed.

Personlig fiasko

I 1989 slugte han alt det spiritus og alle de piller, han havde i huset, men vågnede alligevel næste morgen på den lukkede afdeling med slanger i halsen. Han måtte den kommende tid leve et dobbeltliv som kendt succesrig tv-mand, der blev smuglet ind af bagdøren på psykiatrisk afdeling for at få behandlinger.

Nu startede nemlig hans største succes, tv-programmet Skytte, hvor han hver tirsdag i primetime havde en kendt person under behandling i studiet. Ikeas Ingvar Kamprad, tennisstjernen Björn Borg, Göran Persson, Carl Bildt, Babro Lill-Babs, Volvos Per Gyldenhammer, filmmanden Bo Widerberg… 75 programmer bliver det til på otte år.

På et tidspunkt er der i gennemsnit 30 artikler i aviserne om programmet – hver dag. Skytte gav selv det ene interview efter det andet. Intet program havde mindre end en million seere. – Men midt i succesen var Skytte dybt ulykkelig.

Gud, hjælp mig…

I sin depression sneg han sig ind i en katolsk kirke, alene, uden at nogen så det. Her begyndte han famlende at bede. ”Gud, hjælp mig…”

Gud var stadig tabu i medierne, men man måtte godt kritisere kirken. Så Skytte hev den udskældte Ulf Ekmann fra Livets Ord i programmet. Skytte kørte hårdt på med provokerende bibelvers, synet på homoseksualitet, osv. Men efterhånden blev samtalen mere åben. Og programmet blev en øjenåbner for Skytte. Da seertallene kom, viste de rekord: 1.5 mio. seere. Og hver gang, han havde en åndelig person i studiet, gav det flere seere. Han indså, at befolkningen længtes efter det åndelige, – og det gjorde han også selv. Men han var bange for at blive kaldt tosset.

En dag møder han en kvinde, som fortæller, at hun har bedt for ham i flere år. Han ved ikke, hvad han skal svare.

Han tør stadig ikke tage springet. Lever stadig sit gamle liv med mange forskellige kvinder og mange åbenlyse synder. Han lever i de kendtes verden. Er i Italien med sin ven sangeren Björn Afzelius, osv.

Men han får en rød bibel og begynder at læse, strege under, skrive kommentarer.
Han tager på en retræte, og her falder brikkerne på plads, og han bliver troende. Han bekender det stadig ikke offentligt, men skriver dog en spalte om de spændende troende mennesker, han møder – og hvis rige åndelige liv ellers aldrig omtales i medierne.

Ærkebiskoppens hof

Nu tager Sveriges liberale ærkebiskop Hammer ham ind i sit ”hof”. Han tilbydes høje honorarer for at medvirke ved møder, hvor det mest handler om politisk korrekt kristendom.

Men efter en tid falder han i unåde, fordi han dels kritiserer de politisk militante i Attack-bevægelsen og dels bliver tiltrukket af de politisk ukorrekte præster, som går ind for bibeltro kristendom eller er højkirkelige.

Han ser kontrasten mellem den officielle kirkelighed, der fx vil indføre homoseksuelle vielser, mens dem, der er imod, holdes ude fra stillinger på trods af deres kvalifikationer.

Hele denne verden, som vi andre kender så godt, er ny for ham. Og han er forarget over den måde, som kirkeledelsen og medierne behandler de ærligt troende på.

Åndelige oplevelser

I bogen fortæller han meget åbenhjertigt om sin egen åndelige vandring. Hvordan han efterhånden bliver fortrolig med bøn, bibel, kristne fællesskaber, guddommelige tegn, mirakler, engle… Alt det, han tidligere anså for sludder. Fx bliver han på et øjeblik helbredt for sin afhængighed af cigaretter, – efter selv forgæves at have prøvet at slippe de 30 daglige cigaretter i mange år. Han bliver også helbredt for en tarmsygdom, som har plaget ham siden Solidaritets-tiden i Polen. Og han bliver reddet fra en påkørsel, som om der er englevagt.

Han skriver flere bøger, holder møder overalt i Sverige for fulde huse, laver film om missionærer og blander sig i debatten med sin nye forståelse af virkeligheden. Det giver også modstand, men gennem bogen ser man, at Göran Skytte selv har fået et indholdsrigt og spændende liv, som langt overgår den succes, han engang oplevede.

For en journalist er det naturligvis en speciel fornøjelse at læse hans dejlige bog ”Omvendt”, som netop er udgivet på dansk. For han siger så mange rigtige ting om medierne. Og han forsøger på en forfriskende anderledes måde at beskrive troen og det åndelige, så det også vil tale til intellektuelle og ateister.

Men samtidig er bogen så varm og letlæst, ja næsten humoristisk, at den vil være interessant for de fleste.

I bogklubben for 50 kr.,
men kun for abonnenter
Udfordringen udsender i næste uge bogen til medlemmer af Udfordringens bogklub.
Hvis du ikke er medlem, kan du som Udfordringen-abonnent tilmelde dig på hjemmesiden
udfordringen.dk/bogklub
senest onsdag d. 30. 1. kl. 12.
For 50 kr. får du bogen tilsendt sammen med din næste avis søndag d. 3. februar.
Du kan når som helst melde dig ud af bogklubben. Der kommer fire bøger om året til i alt 200 kr.

Omvendt
Af Göran Skytte
Forlaget Scandinavia
Indbundet. 218 sider. 199 kr.
Få den for 50 kr. indkl. porto,
hvis du er med i Udfordringens bogklub.