Hvordan får vi vores dreng til at åbne op?

Han er i en periode, hvor han har meget brug for, at du, Jesper, som hans far bruger en del tid sammen med ham. Det vil være rigtig godt, hvis I kan finde på nogle mandeting at lave sammen.
(modelfoto)

Kære Jørn og Karin
Vi har en datter, der går i 2.g, en dreng på 15 år og en datter mere på 12 år.

Vores ældste datter har altid været meget åben og har betroet sig til os, hvis hun havde problemer, og det har været let for os at tale med hende om det.

Vores yngste datter minder meget om hende, så selv om hun ikke er så gammel endnu, er hun også god til at udtrykke, hvis hun er ked af det eller vred over noget.

Vores dreng er imidlertid noget mere reserveret. Hvis der er noget, der trykker ham, og vi prøver at tale med ham om det, så siger han, at vi ikke skal blande os.

Nogle gange er det dog tydeligt, at han ikke har det godt, og vi er lidt bekymrede for ham.

Har I et godt råd til, hvad vi kan gøre?
Hilsen Mona og Jesper

Kære Mona og Jesper
Tak for jeres brev. Det er tydeligt at høre, at jeres drengs velbefindende ligger jer på sinde.

Det er aldrig nemt at være midterbarn, og det at komme efter en storesøster, som er åben og udadvendt med god kontakt til sine følelser, gør det heller ikke lettere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Midterbarnet kan let blive overset, og drenge udvikles senere end piger, både fysisk og psykisk, så for mange kan det være en svær tid.

Både piger og drenge kan have svært ved at finde ud af deres følelser i teenageårene.

Piger har dog ofte lettere ved at udtrykke deres følelser, hvorimod drengene godt kan gå mere stille med det. Det kan være svært at vide, om det, der trykker ham, er stort eller småt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han er i en periode, hvor han har meget brug for, at du, Jesper, som hans far bruger en del tid sammen med ham.

Det vil være rigtig godt, hvis I kan finde på nogle mandeting at lave sammen. Det kan være at tage på ture sammen, fx gåture og/eller længere ture fx i naturen eller med overnatning.

Det vigtigste er at tilbringe tid sammen, da det vil give ham en følelse af selvværd og selvtillid, da han kan mærke, at han er værd at bruge tid med.

Med hensyn til at snakke sammen kan det med drenge ofte være en god idé at gå mere indirekte til værks. På sådan en tur vil der være mange anledninger til at snakke sammen, mens I laver noget sammen for derigennem at kunne nå ind til også at tale om nogle af de mere dybtliggende emner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På den måde vil der blive opnået en tættere kontakt, der vil gøre det lettere at få snakket om stort og småt.

Det kan også give anledning til, at han kan høre om, hvordan du oplevede det, Jesper, da du var på hans alder.

Måske genkender du noget fra dig selv og kan derved bedre forstå det, han går igennem.

Med venlig hilsen
Jørn og Karin