En himmelsk folkefest

Mere end 300 arrangementer ved Himmelske Dage i Herning i Kristi Himmelfartsferien.

Det Himmelske Show i Boxen har Peter Mygind, yderst til højre, og Dina Al-erhayem, forrest, som værter.

Herning er vant til store, folkelige events: VM i ishockey, VM i håndbold, Melodi Grandprix og kan snart også kalde sig vært for Danmarks største fælleskirkelige folkefest, Himmelske Dage på Heden, der holdes i Kristi Himmelfartsferien.

Fire dage, hvor den kirkelige mangfoldighed vil brænde igennem, og hvor gader, stræder og Torvet kommer til at summe af liv. Byen vil være sprængfyldt med bred vifte af kirkelige events.

Officielt godt og vel 300 forskellige arrangementer, men i praksis endnu flere vil præge bybilledet i dagene 30. maj til 2. juni. Himmelske Dage sætter spot på tro, samfund og folkelighed.

– Vi rykker ud på gaden med arrangementer for kirkelighed, folkelighed og værdier i Danmark.

Det er den danske folkesjæl, der skal holdes fest for, siger Viborg Stifts biskop, Henrik Stubkjær, som er begejstret over, at kirke og folkelighed kan mødes på denne måde.

Festlig åbning

Det hele skydes i gang med en gigantisk økumenisk friluftsgudstjeneste på Torvet, hvor der forventes omkring 3000 gæster. Et kor bestående af 500 sangere og musikledsagelse af Prisens Musikkorps sætter musikalsk fut i begivenheden, og bagefter er der dækket op til kirkekaffe 750 meter ned gennem hele gågaden.

– Vi har kalkuleret med 3000 til gudstjenesten, men kommer der flere, har vi kirkekaffe til 5000, siger sognepræst i Herning, Jens Christian Kirk, der er formand for arrangementskomiteen.

Dronning Margrethe slår vejen forbi folkefesten og deltager i festligholdelsen af 100 året for Danske Sømands- og Udlandskirker, som markeres med en festgudstjeneste i Herning Kirke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sidst, der var Himmelske Dage, de tidligere Danske Kirkedage, var for tre år siden i København.

Dengang kastede det Kristeligt Dagblads Initiativpris af sig og en masse rosende omtalt.

Himmelske Dage arrangeres af Danske Kirkers Råd, og de mange frivillige repræsenterer både folkekirken, frikirker, den katolske kirke og forskellige kirkelige organisationer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Himmelsk Show

Et af højdepunkterne bliver Det Himmelske Show lørdag aften i selveste Boxen i Herning, der plejer at huse store sportsbegivenheder og koncerter.

Showet, der vil sætte troen under kærlig behandling, har Peter Mygind og Dina Al-Erhayem som værter. Det byder bl.a. på symfoniorkester og et kæmpe gospelkor på over 1500 sangere under ledelse af den kendte gospelleder Hans Christian Jochimsen, samt en stribe solister, bl.a. den amerikanske Grammy-vindende Hezakiah Walker, der er en af de største stjerner på gospelhimlen, samt den ukrainske Kzeniya Simonova, der er en magisk sandkunstner.

Fra Danmark optræder bl.a. komikeren Melvin Kakooza og Verdensballetten.

Markedsplads

De fire dages kirkefest på gadeniveau er et overflødighedshorn af tilbud, og dagene vil summe af gudstjenester, foredrag, koncerter, workshops og teologiske samtaler.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Byens officielle markedsplads, der til daglig fungerer som parkeringsplads, får til lejligheden navnet Mulighedernes Marked og kommer til at bestå af over 50 telte, hvor bl.a. kirkelige organisation vil præsentere det, de går og arbejder med.

– Det blive en spændende markedsplads. Det skulle gerne give stemning af markedsplads, hvor man i de forskellige telte faldbyder alt muligt, siger sognepræst Anne Mie Skak Johanson, der er sekretær i arrangementskomiteen.

Store kanoner fra udlandet

Ud over et væld af danske foredragsholdere og workshopledere får Himmelske Dage besøg af en stribe teologiske ”hot shots” fra udlandet.

En af dem er Miroslav Volf, teologisk professor på Yale University i USA og tidligere rådgiver for præsident Barack Obama, og en anden er nigerianeren Musa Panti Filibus, der er præsident for det lutherske verdensforbund. Fra Norge deltager Olav Fykse Tveit, som er generalsekretær i Kirkernes Verdensråd, og fra den egyptiske ørken kommer den koptisk-ortodokse Biskop Thomas og taler om retræte og retrætens rødder i Jesu liv og i tidlig kristen praksis.

Et indslag bliver Teologiens Døgn, hvor teologer fra ind- og udland formidler spændende emner på et folkeligt niveau, og Folkekirkemødet i det store telt på Torvet om fredagen, hvor en hel dag er sat af til emner som dåb og nadver og de udfordringer, folkekirken står overfor.

Mens voksne gæster på Himmelske Dage skubber brillerne op i panden og lytter til foredrag og taler om tro på de mange workshops, er der for børnene både bibel-legeland, gadeteater og masser af musik. De unge 20-30-årige får deres eget KirkeToGo arrangement med alt fra foredrag af en hjemløs til optræden af Melvin Kakooza.

Det store, samlede program på Himmelske Dage indeholder også alt fra pilgrimsvandring, salmeværksted, Verdensmål-café til en undergrunds-gudstjeneste i en P-kælder og U2-gudstjeneste på Torvet.

Det vil sikkert falde nogle for brystet, at en meget beskeden del af programmet har indslag om yoga og et besøg i et hindu-tempel, men til det siger formanden Jens Christian Kirk, at ”der vil altid være programpunkter, man kan lide, og andre, man ikke kan lide. Det må man leve med”.

GÅ MED er temaet for Himmelske Dage på Heden.
Gå med…

Himmelske Dage er stedet, hvor danskerne mødes på tværs af kirker, landsdele, tro og overbevisning, og sætter livets store spørgsmål i spil i gensidig spejling og udfordring.

”Gå med” er folkefestens tema, og fokusområderne, tro, samfund og folkelighed kommer helt sikkert til at præge mange af debatterne og foredragene på Himmelske Dage.

Radioprogrammet ”Tidsånden” med radioværterne Paula Larrain og Christoffer Emil Bruun rykker ind på Torvet, og til lejligheden genoplives de skattede ”Skurvogns-samtaler”, som DR-journalist Anders Laugesen i mange år havde på Danmarks Radio.

Søndagens afslutnings-gudstjeneste transmitteres live på P1 og sendes forskudt på DR K om aftenen kl. 17.

Læs hele programmet på
www.himmelskedage.dk