Reformramte under pres

Anmeldt af cand.mag.
Lisbeth Riisager Henriksen

I februar 2018 afholdt flere sociale modstandsbevægelser i samarbejde med Enhedslisten og Alternativet et arrangement på Christiansborg, ”24 timer for de reformramte”.

Her læste de op af flere hundrede beretninger fra syge mennesker, som er blevet ramt af reformerne af førtidspension, fleksjob, ressourceforløb, sygedagpenge, kontanthjælp med videre og af grim forvaltning forskellige steder i beskæftigelsessystemet.

Nu foreligger der en bog med 24 udvalgte beretninger herfra, ”De reformramte”. Det er en stærk, sjælden og vigtig bogudgivelse, fordi den lader de reformramte selv komme til orde med meget alvorlig kritik. I øvrigt minder den lidt om en anden bogudgivelse, ”Stemmer fra dybet”, som jeg anmeldte i Udfordringen sidste år.

Når man læser en række beretninger i streg, så bliver strukturelle mønstre meget tydelige.
Det er et gennemgående træk i ”De reformramte”, at de syge ikke blot oplever at være udsat for uretfærdig lovgivning.

Nogle af dem har også gået ubehandlet med alvorlige traumer eller sygdomme i mange år, før nogen i sundhedssystemet har villet tro på dem, give dem de rette diagnoser og tilbyde dem relevant behandling.

De er kommet til beskæftigelsessystemet på grund af invaliderende sygdomme eller andre livsomstændigheder, men bliver i systemet påført yderligere erfaringer af afmagt, ventetid, uvished og utryghed såvel som social deroute, stress- og belastningstilstande, depression, angst og PTSD.

Det er beretninger om meningsløs og umyndiggørende sagsbehandling, hvor der optræder magtfuldkomne kommunalt ansatte, der ikke anerkender deres sygdomme og funktionsnedsættelser, men fordrejer eller ignorerer lægefaglige vurderinger. Som i mange tilfælde direkte modarbejder deres behandling i sundhedssystemet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det beskrives som psykisk vold og som en nedstigning i afmagtens og håbløshedens land. Der er også eksempler på selvmord.

Når mange mennesker erfarer en sådan mishandling, så skyldes det, at den er sat i system. Dermed leverer bogen en endog meget alvorlig kritik af beskæftigelsessystemet. På dén baggrund opfordrer den forligspartierne bag de nævnte reformer til at genoprette respekten for disse medmenneskers værdighed med lovændringer.

For at hjælpe dén proces på vej, er der også brug for, at flere kristne vil blande sig i debatten og kræve en mere værdig kurs.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De reformramte – Red. af Chili Turèll, Susanne Jakobsen og Margit Ernst. 24 bidragydere. 168 sider. Ca. 99 kr. Forlaget Udenfor.