Klinikpersonale er tilbage efter angreb

Sidst i maj blev byen Bohong i Den Centralafrikanske Republik angrebet af rebeller. Medarbejderne på den klinik, som støttes af Mission Afrika, måtte flygte for livet, men nu er nogle af dem vendt tilbage.

Angrebet i Bohong kostede syv indbyggere livet, men nu er nogle af medarbejderne tilbage i Sundhedscentret og Mor-barn-klinikken. Centerleder Catherine Naabeau og hendes medarbejdere er stærkt medtaget af situationen, men de har alligevel kunnet behandle sårede den seneste uge.

I samarbejde med Mor-barn-klinikken i Bohong giver UNICEF gratis medicin og lægeudstyr for at hjælpe de mange nødlidende.

Rebeller i området

Rebellerne har magten i området omkring Bohong, mens de fredsbevarende styrker, MINUSA, holder sig tilbage og derfor ikke er til nogen hjælp.

Mange af byens indbyggere er flygtet til mere sikre områder mod syd forbi en stor landevej, som er godt bevogtet af FN. Den Evangelisk Lutherske Kirke i Centralafrika, som Mission Afrika støtter, står stærkt i området, men den er nu svækket, fordi mange af medlemmerne er flygtet.

På sundhedscentret lever man i konstant frygt for at rebellerne angriber på ny.

– Rebellerne angriber ofte om morgenen. Derfor står vores medarbejdere op klokken fire om morgenen og pakker det mest nødvendige, så de kan flygte når som helst. Det er et utroligt pres at leve under hver dag, fortæller Mission Afrikas partnerkoordinator, Thore Eklund, som har jævnlig kontakt med centerleder Catherine Naabeau.

Brug for støtte

I 2012 blev hele byen Bohong brændt ned og Sundhedscentret plyndret og ramponeret. Også dengang måtte personalet flygte ud i bushen, ligesom de har måttet gøre det et par gange siden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Rebellerne tilhører den såkaldte 3R-milits, som ledes af General Sidiki Abass. De angriber dels, fordi gruppen ikke føler sig hørt i fredsforhandlinger, og dels, fordi de tjener gode penge på at opkræve told og skat i de kontrollerede områder i det borgerkrigshærgede land, vurderer Thore Eklund.

Han tilføjer, at både lederen, Catherine Naabeau, og de 19 sundhedsarbejdere er i chok og behøver hjælp til at komme over angrebene.

Mission Afrika holder indsamling til kirken for at sikre, at sundhedscentret og Mor-barn-klinikken også fortsat kan hjælpe byens sårede og syge samt de gravide og mødre med børn.


Artiklen fortsætter efter annoncen: