IPSICC

Du kan gøre en forskel for forfulgte kristne

Baptisternes internationale topleder, Elijah Brown, opfordrer både den enkelte, kirker og samfundet til at arbejde for menneskerettigheder og religiøs frihed for alle. Og imod forfølgelser på grund af tro.

Baptisternes topleder, Elijah Brown, opfordrer til, at vi hver især – og sammen som menigheder og samfund – tager et medansvar for at skabe fred og trosfrihed for alle i verden. Foto: Thorbjørn Varde Baird

Generalsekretæren i Baptisternes Verdens-Alliance gør indtryk.

Både fordi Elijah Brown, 38 år, tager overraskende varmt og åbent imod på tomandshånd, når mennesker henvender sig til ham. Men også fordi han i en meget lang tale formår at udfordre og fastholde tilhørerne på Baptistkirkens og Missionsforbundets Sommerstævne på Lindenborg med sin enorme viden, koncentration, sit tempo og sin intensitet. Man følger med – også fordi budskabet er vigtigt.

Elijah Brown, som var en af årets hovedtalere og især talte om forfølgelser og krænkelser på grund af tro, glæder sig over stor vækst af baptister på verdensplan.

Mandens brændende interesse for menneskerettigheder og religionsfrihed skinner igennem. Den kristne topleder er et menneske, som har valgt at bruge en stor del af sit liv på at gøre en positiv forskel, hvor nøden er størst.

Hans slægt er baptister og præster gennem flere generationer.

Ægtefællen Amy, som er sygeplejerske, men nu passer parrets små børn, kommer også fra en familie med en lang baptist-tradition. Et familiemedlem fra hendes slægt var blandt de første baptister i Sverige i 1800-tallet – og blev tvunget ud af landet på grund af sit baptistiske dåbssyn.
Elijah og Amy Brown har tre børn: Hudson på 5½ år og to piger på 4 og 2 år.

I 2018 blev Elijah Brown udnævnt til generalsekretær for BWA.

”Baptisternes Verdens-Alliance repræsenterer i dag på verdensplan 47 millioner baptister – og skaber netværk blandt dem. Vores baptistfamilie er vokset fra 36 til 47 millioner medlemmer på ti år. Baptister oplever den største vækkelse i verden,” fortæller lederen.

Religionsfrihed for alle

Elijah Brown – og Baptisternes Verdens-Alliance – går ind for religiøs frihed for alle.
”I USA har man forsket i folkemord og lavet database over, hvor der er fare for folkemord. Hvis det sker, kan vi ikke sige, at vi ikke vidste noget om det,” forklarer han.

Generalsekretæren, der oprindeligt er fra Texas, har tidligere været professor i religion ved East Texas Baptist University – og næstformand i den kristne menneskerettighedsorganisation Wilberforce21.

Han har masser af non-profiterfaringer i bagagen og en stærk baggrund i arbejdet for både religionsfrihed og menneskerettigheder.

Han har set, hørt og informeret om utallige lidelser i sin kamp for menneskerettigheder og religionsfrihed i over 35 lande – og gør det stadig:

”Vi ser svære steder og kommer hjem og fortæller historierne. I starten, hvor jeg lavede research, havde jeg møder… dage, hvor jeg arbejdede med så megen lidelse. Men jeg kan godt håndtere det. Og jeg er imponeret over den glæde og taknemlighed, som mennesker i svære situationer holder fast i. Og den stærke værdighed. De værdier er min families værdier, håber jeg – også taknemligheden. Vi prøver i hvert fald. Folkemord er menneskeheden, når den er værst. Lad os presse på for fred,” opfordrer BWA-lederen.

Hans arbejdsliv sætter et præg på familielivet. En dag, hvor Elijah Brown ringede hjem fra et konfliktområde, bad hans femårige søn, Hudson:

”Gud, fjern de dårlige ledere, men ikke før far kommer hjem.”
Hudson Brown var i øvrigt med sin far i Danmark, og det var første besøg for dem begge.

Budskab

Elijah Brown startede en af sine taler med at fortælle, at han dagen forinden – hvor han også talte på stævnet – modtog både e-mails og sms vedrørende situationen i Myanmar i Burma, mens der blev sunget lovsang.

”En præst er truet af fængsling. Bed for pastor Langjaw Gam Seng,” lød opfordringen.
Stafetten var hermed givet videre. Brown tilføjede henvendt til tilhørerne: ”Hver eneste af os kan gøre en forskel.”

Det er nemt at begejstres over fremgang i medlemstal – og hylde andres mod. Men det er også vigtigt at bakke op, søge dialogens og fredens vej, så andre ikke skal betale unødvendige omkostninger.

Mennesker med ressourcer og gode vilkår, som sidder i sikre positioner, har et medansvar for at hjælpe med at skabe og bevare fred i de lande, hvor tro kan koste dyrt – hvor religionsfrihed og menneskerettigheder ikke er en selvfølge.

Eksempler på forfølgelse

Nogle af de eksempler på forfølgelser, han kom med, var af den slags, der sætter sig i hjertet. Et lille udpluk af nogle af de arbejdserfaringer, Elijah Brown delte på stævnet:

Engang havde han et møde i Somalia – med Abdullah, som fik en vision som 9-årig og hørte en stemme sige: ”Følg mig”. Det tog afrikaneren seks år at finde en bibel, og da hans familie fandt ud af det, overleverede de ham til myndighederne. Han fik 15 år i fængsel i Somalia for at følge Jesus.

Abdullah forklarede Elijah: ”Jeg kan ikke li’ at huske de dage – de var fyldt med tortur og tæsk”.
Et vers havde særlig betydning for Abdullah – Mat 28., vers 20: ”Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende”. Mens han blev slået, gentog han verset. Og to af dem, der slog, kom på et tidspunkt hemmeligt til ham og sagde ja til Jesus.

Abdullah og hans kone havde børn sammen, og de havde også adopteret flere. Da hendes familie opdagede, at han var blevet kristen, kom de og stjal både kone og børn.
Legetøj ingen leger med, sengen han havde delt med konen, der nu stod tom… At miste kontakten med sine nærmeste var hans værste oplevelse nogensinde. Værre end det, der skete i fængslet.

Den forfulgte kristne fortalte også Elijah: ”Jeg prøver at være lys. Når folk ved, hvad der er sket – at min familie er blevet stjålet, spørger de: ”Hvordan kan du være glad?”. Så kan jeg fortælle om Jesus”.

”Abdullah ønsker at blive bedt for,” fortalte Elijah og uddybede: ”Ikke for at forfølgelserne vil slutte, men for mod til at stå det igennem.”
Det gjorde indtryk.

Men det er vigtigt, at kristne og andre troende i hele verden tager et fælles ansvar for, hvad mennesker i lande med forfølgelser udsættes for. At stå op for religionsfrihed for alle – skrive, tale eller demonstrere imod uret.

Brug din stemme

Brown fortalte om et lovforslag i Bulgarien sidste år – med restriktioner, som ville have haft negativ betydning for baptister, katolikker og pinsekirkemedlemmer. Der blev protesteret i syv uger i træk – skrevet breve og stået foran retsbygningen.

”Fredag inden jul blev forslaget vedtaget – og restriktionerne var fjernet. Jeg ringede til en regeringsmand og spurgte: ”Hvorfor ændrede i det?”” fortalte Elijah Brown.
Svaret lød:”Vores parlament blev bange. Vi havde aldrig troet, vi ville få så megen opmærksomhed.”

”Vi kan hver især skrive til ambassader. I har en stemme. Brug den – uanset om i er hjemmegående, har job eller er studerende,” opfordrede generalsekretæren på stævnet.
Han bad deltagerne om at give budskabet videre i deres kirker. Og i samfundet.

Gregory Perez

Elijah Brown fortalte også om den unge baptistleder Gregory Perez i Venezuela:
”Han blev uretfærdigt arresteret som terrorist. Jeg ringede til hans advokat og spurgte: ”Hvordan går det med Gregory?.”

”Han lider. Det er svært at være i fængsel i Venezuela, men han har skabt en bibelbevægelse i fængslet,” fortalte advokaten.”

I dag er baptisten løsladt, men sagen er endnu ikke afsluttet.

”Vi fik folk fra hele verden til at skrive til dommeren. To måneder senere blev han løsladt. Men hver ottende dag skal han møde i retten – dommeren har givet sig selv seks måneder til at beslutte, hvad der skal ske.

Gregory Perez ønsker jeres bønner,” understregede Elijah Brown.

Hvis folk i hele verden, når de hører om mennesker eller lande med forfølgelser på grund af tro, eller om krænkelser af menneskerettigheder, skriver breve om det til de pågældende landes ambassader i de lande, hvor de selv bor, så kan de være med til at forebygge og forbedre vilkårene for de forfulgte.