Hvorfor bliver vi modløse?

Vi kan gøre forskellige ting for at overvinde modløshed. Vi kan fx. aktivt bekæmpe følelsen af modløshed ved at vælge at tænke og handle anderledes, end modløsheden frister os til.

Modløshed er meget velkendt for mange mennesker i forskellige perioder af livet. Du kan endda være modløs, når du læser denne artikel.

Ved du, hvor ofte jeg har oplevet modløshed? Du vil blive overrasket over antallet! Så her er, hvad jeg har lært om at kæmpe mod modløshed:

4 årsager til modløshed

# 1 Årsag – Træthed

Når du er fysisk eller følelsesmæssigt opbrugt, er du meget modtagelig over for modløshed, der er smittet af modløshed. Dine forsvar er sænket, og tingene kan virke mere mørke, end de virkelig er. Dette sker ofte, når du er halvvejs igennem et stort projekt, og du bliver træt.

# 2 Årsag – Frustration

Når ufærdige opgaver hober sig op, er det naturligt at føle sig overvældet. Og når dagligdagsting eller det uventede afbryder dig og forhindrer dig i at udføre det, du virkelig skal gøre, kan din frustration nemt blive til modløshed.

# 3 Årsag – Fejl

Nogle gange falder dine bedste planer til jorden, projektet kollapser, aftalen aflyses, ingen møder op til arrangementet. Hvordan reagerer du? Åbner du op for selvmedlidenhed? Klandrer du andre? Som en mand sagde, ”Når jeg tror, jeg kan få enderne til at mødes, så flytter nogen enderne!” Det er frustrerende!


Artiklen fortsætter efter annoncen:# 4 Årsag – Frygt

Frygt står bag meget mere modløshed, end vi gerne vil indrømme. Frygten for kritik (hvad vil de tænke?), frygt for ansvar (hvad hvis jeg ikke kan klare det her?), og frygten for fiasko (hvad hvis det mislykkedes?) kan skabe grobund for modløsheden.

4 ting som kan kurere modløshed

Der er en fascinerende historie i Bibelen om, hvordan en mand, som hedder Nehemias, mobiliserede alle indbyggerne i Jerusalem til at genopbygge muren rundt om hele byen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Halvvejs igennem projektet blev borgerne afskrækket og ønskede at give op på grund af de fire årsager, jeg har beskrevet.

Her er, hvad Nehemias lærte om at besejre modløshed:

Nehemias 4:13-16:
Og jeg sagde til de fornemme og fyrsterne og til resten af folket: »Arbejdet er stort og omfattende, og vi er spredt langt fra hinanden på muren. v14 I skal samle jer omkring os på det sted, hvorfra I hører hornets klang. Vor Gud vil kæmpe for os!« v15 Mens halvdelen stod væbnet med lanserne, arbejdede vi, fra det blev lyst, til stjernerne kom frem.

1. Sørg for, at din krop får hvile


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvis du har brug for en pause, tag en! Du bliver mere effektiv, når du vender tilbage til arbejdet. Hvis du brænder lyset i begge ender, er du ikke så lyst et hoved, som du tror! Sov 6-8 timer om natten.

2. Reorganiser dit liv

Modløshed betyder ikke nødvendigvis, at du gør det forkerte. Det kan bare være, at du gør det rigtige på den forkerte måde. Prøv en ny tilgang. Ryst posen, få feedback fra en god ven.

3. Husk at Gud vil hjælpe dig

Bare spørg ham. Han kan give dig ny energi. Der er en utrolig motiverende kraft.

4. Modstå modløsheden

Slå igen! Modløshed er et valg. Hvis du føler dig modløs, er det, fordi du har tilladt dig selv at føle på den måde. Ingen tvinger dig til at føle dig dårlig. Hæng i! Gør, hvad der er rigtigt på trods af dine følelser. Ingen følelse varer evigt. Gud får os aldrig til at blive modløse. Han tillader omstændigheder, der er vanskelige, men hans mål er altid det bedste for os.

Gud er ikke ansvarlig for de ting, der forårsager modløshed. Han tilbyder derimod alt det, der helbreder modløshed. Så hold dig tæt hos ham og fortsæt fremad!

Søndagens tekst: Matt. 6: 24-34

Om ikke at bekymre sig

24 Ingen kan tjene to herrer. Enten vil man hade den ene og elske den anden, eller man vil satse på den ene og ignorere den anden. I kan ikke tjene både den sande Gud og pengeguden.

25 Det er derfor, jeg siger, at I ikke skal bekymre jer for, om I nu også har mad og drikke og tøj at tage på. Er livet ikke mere end maden og tøjet? 26 Se på fuglene! De hverken sår, høster eller samler forråd, men jeres himmelske Far sørger for dem. Er I ikke mere værd end dem? 27 Kan nogen af jer mon ved at bekymre sig forlænge sit liv med bare en eneste dag? 28 Hvorfor bekymrer I jer for, om I har tøj at tage på? Se på blomsterne, hvordan de vokser uden at gøre sig anstrengelser. De hverken spinder eller væver. 29 Men det siger jeg jer: Ikke engang Salomon i al sin kongepragt var klædt så smukt som dem. 30 Når Gud nu sørger for blomsterne, der folder sig ud i dag og visner i morgen, skulle han så ikke sørge for jer? Hvor er jeres tro dog lille. 31Lad derfor være med at bekymre jer for, hvordan I skal få noget at spise og få tøj på kroppen. 32Lad de gudløse om det. Det er jo det, de satser på. Jeres himmelske Far ved godt, at I har brug for de ting. 33 Søg først Guds rige og gør hans vilje, så får I alt det andet i tilgift. 34 Lad altså være med at bekymre jer for, hvad der vil ske i morgen, for morgendagen skal nok komme med sine problemer helt uden hjælp. Dagen i dag har problemer nok i sig selv.

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk