127.000 jøder fra hele verden søger spansk statsborgerskab

Da Columbus i 1492 sejlede mod vest og ”fandt Amerika”, havde han mange jøder som besætningsmedlemmer. På det tidspunkt havde Spaniens jøder fået valget mellem at blive dræbt, konvertere og lade sig døbe – eller flytte.

For at komme i betragtning skal de jødiske ansøgere bestå en prøve, der skal vise deres kendskab til spansk sprog, kultur og forfatning. 127.000 jøder har nu søgt spansk statsborgerskab.

I 2015 besluttede Spanien at gøre det lettere for efterkommere af spanske jøder at søge spansk statsborgerskab.

Da ansøgningsfristen udløb i september i år, havde de mange tusinde mennesker, heraf flest fra Mexico, Venezuela og Columbia benyttet sig af denne mulighed, skriver BBC.

Den historiske baggrund er, at de katolske konger i 1492 havde fordrevet muslimerne fra Den Iberiske Halvø. Nu skulle også jøderne flytte eller dræbes, hvis de da ikke ville lade sig døbe som katolikker.

Det fremgår af et dekret fra 1492, underskrevet af den spanske kong Fernando, hvor jøderne anklages for at ”undergrave den hellige katolske tro”.

I erkendelse af den uret, der i sin tid blev begået mod de spanske jøder, får de sefardiske jøder, hvis forfædre blev ofre for dekretet, nu mulighed for at få statsborgerskab i Spanien.

Nutidige historikere vurderer, at de fleste jøder valgte at konvertere, mens mellem 40.000 og 100.000 valgte at forlade landet.

Mange af de fordrevne slog sig ned i Nordafrika, Frankrig, på Balkan eller i Mellemøsten. Nogle kom dog også til Nord- og Sydamerika, hvor de første jøder ankom med Columbus’ ekspedition.

Portugal har et tilsvarende tilbud om statsborgerskab til efterkommere af jøder, der blev udvist fra Portugal i 1496.


Artiklen fortsætter efter annoncen: