Til hele den (h)vide jord!

Af Hans Verner Lollike
Pensioneret folkekirkepræst

Der er intet som julen, der bringer minderne frem. Barndommens jul bærer vi med til hver eneste jul – både de triste, de højtidelige, de sørgelig, de varme og de sjove minder – alt har sin plads i erindringen.

Nogle af vore minder er fælles gods – vi deler mindet om, hvor længe de voksne kunne få julemiddagen til at vare, og hvorledes de dejlige julesalmer havde alt for mange vers, så det tog en evighed, inden vi kom til det, der var pakket ind i julepapir.

Alle har naturligvis personlige minder, som det kan være svært at sætte sig ind i, fordi julens minder er fulde af følelser og ansigter. Men jeg har et minde, der lærte mig lidt om, hvad jul betyder:

Mellem julens salmer og vores vandring hånd i hånd rundt om juletræet læste min far juleevangeliet, og bad en bøn, som bl.a indeholdt ordene om, at julens budskab måtte nå ”ud over den (h)vide jord” – Samme meningsfyldte bøn hver eneste juleaften.

Mit barnesind undrede sig lidt over, at det kun var dér, hvor jorden var hvid, at budskabet skulle nå ud, men når der var hvidt på gårdspladsen i Hullebæk på Falster, så var hele jorden sikkert hvid, og så gav det god mening.

Hvid jul

Når der ikke var hvid jul, måtte det været en fejl i vejret, og det kunne min far ikke gøre for. At det kunne være racisme, var en totalt ukendt tanke i den verden, hvor jeg voksede på.

Mennesker kunne være sære og gøre de tåbeligste ting, men at hudfarven havde en negativ betydning, var en ukendt tanke.

Hvor gammel jeg var, da det gik op for mig, at ordet VID havde en helt andet betydning, kan jeg ikke huske.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Af forskellige grunde var jeg ikke så god til at stave, så det er måske ret sent i min barndom, at jeg fandt ud af, at når man tog h’et væk fra farven hvid, fik det en helt anden betydning, at VID betyder stor og udbredt.

Min far bad altså om, at englenes julebud, at en frelser er født os, skulle nå til at hele verden. Jeg glemmer aldrig, hvordan det åbnede mine indre øjne for julens indhold. Julens budskab om, at Gud ikke har glemt os, men Han har sendt sin søn som lys ind i verdens mørke, og at det skal hele den store vide verden have del i !