Tænd et lys for Dina

Skuespilleren og tv-værten Dina Al- Erhayem tog på tragisk vis sit eget liv her mellem jul og nytår. Jeg kendte Dina fra min tid i DR, hvor vi begge arbejdede på trosredaktionen.

Dina Al-Erhayem blev kun 44 år.

Dina spredte meget lys.

Hun var levende optaget af sin tro på Jesus, som hun talte vidt og bredt om både til venner og når hun holdt foredrag om sin vej fra ateist til troende. Men samtidigt kæmpede hun en svær kamp med psykiske lidelser og en følelse af mørke, hvilket hun ikke lagde skjul på.

Men trods det var troen det store lys i Dina’s liv. Jesus var hendes frelser, og det er jeg sikker på, at hun hviler trygt i nu, hvor hun er på den anden side. Dina er ikke alene. Juledag tog den norske forfatter og kunstner Ari Behn, der i en længere årrække var gift med den norske prinsesse Märtha Louise, også eget liv. Både han og Dina var i fyrrerne og var begge talentfulde, begavede og succesfulde. Også Ari Behn kæmpede med mørket, som han gav udtryk for i sine bøger med dystre titler som “Trist som bare fanden” og “Inferno”.

For få år siden valgte også den kendte skribent og radiovært Mads Holger, som var min gode ven, at sige verden farvel. Som de to andre var han også begavet med et stort talent og havde en stemme, som mange lyttede til.

Hver dag er der 20 mennesker, der forsøger at begå selvmord i Danmark, hvoraf 2 lykkes med forsøget. Årligt dør 3 gange flere danskere på grund af selvmord, end ved trafikulykker.

Hvad er det i vores kultur, som gør, at så mange vælger den vej ud af mørket?Selvom selvmordet altid er en helt personlig beslutning, som pårørende oftest ikke har nogen indflydelse på, berører det os alligevel kollektivt, når en person ikke kan længere kan finde lys og håb nok til at leve videre blandt os andre.

Vi er alle ansvarlige for at skabe og sprede så meget lys omkring os, at andre finder håb i det.
Lige nu befinder vi os i en tid med megen negativitet, splittelser og polarisering. Opbrud og opløsning. Skilsmisser. Næsten hver femte dansker har brudt med én i nærmeste familie.

Politiske partier bekriger hinanden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dette mørke mærker vi alle på et kollektivt plan, uden vi måske er klar over det. En skilsmisse er ikke bare en personlig krise eller tragedie. Det berører hele samfundet og hele kirken også.
Derfor er vi også alle ansvarlige for at tænde lys med den måde, vi selv forvalter vores liv på, fordi det påvirker selv dem, vi ikke kender.

Nu hvor vi netop har taget hul på et nyt årti, så lad os bestræbe os på at skabe fred og sprede lys i fællesskab. Den kristne tro lærer os, hvordan vi skal gøre. Lad 2020 blive lysets år. Start med at tænde et lys for Dina.

Godt nytår!


Artiklen fortsætter efter annoncen: