Færre melder sig nu ud af Folkekirken og flere melder sig ind igen…

Forandringen kan dog formentlig skyldes det rekordstore antal udmeldelser i 2016 på 24.728 personer.

– Unge mænd er mindre optaget af tro og føler sig mere selvtilstrækkelige, forklarer forskeren Dorte Viftrup.

Sidste år meldte 9.485 personer sig ud af Folkekirken, men 9.003 personer meldte sig ind.

Det er det laveste antal udmeldelser og det højeste antal indmeldelser i 12 år. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.

Næsten tre ud af fire af landets indbyggere er medlem af Folkekirken. Ved årsskiftet var 74,3 pct. af befolkningen en del af den danske folkekirke. Det er ganske vist et fald på 0,4 procentpoint fra sidste år, men det er det mindste fald siden 2006-2007.

Individuel åndelighed

– Overordnet set ser vi en stigning i forhold til individuel åndelighed, og flere danskere benytter sig af kirken. Men der kan være nogle, der fravælger Folkekirken, fordi de i stedet tilvælger frikirkelige fællesskaber, påpeger Dorte Viftrup, postdoc. på Syddansk Universitet.

En kampagne fra Ateistisk Selskab i 2016 gjorde det nemmere for danskerne at melde sig ud af Folkekirken. Det år toppede antallet af udmeldelser med 24.700. Men siden er tallet faldet støt hvert år, og sidste år havde Folkekirken det laveste antal udmeldelser siden 2007.

Indmeldelser

Modsat har antallet af tilkommere været stigende de seneste seks år. I 2019 meldte 9.003 personer sig ind i Folkekirken – uden at medregne barnedåb. Til sammenligning var der blot 6.478 indmeldelser for ti år siden.

Det er især aldersgrupperne 1-4 år, 10-14 år og +65, der melder sig ind i Folkekirken.

– Generelt er unge mænd mindre optaget af tro. De føler sig mere selvtilstrækkelige og kan slet ikke se et behov for en Gud. Men når de får børn, bliver ældre eller på anden vis bliver konfronteret med livets og deres egen ukontrollerbarhed og sårbarhed, bliver tro og åndelighed ofte nærværende, mener Dorte Viftrup.

– Modsat er kvinder generelt mere åndeligt orienterede. Når de melder sig ud, handler det ofte om et tilvalg af et andet åndeligt eller filosofisk fællesskab, siger Dorte Viftrup.