Ordene til din begravelse

Af Henrik Engedal

Så ligger du der. I kisten. Om livet var langt eller kort er ikke så afgørende. Nu er du død. Men hvad siger de andre om dig?

Hver eneste gang en kendt person dør, så strømmer det som regel ind med masser af gode ord om personen. Det er som om, at de fleste på en eller anden måde udtrykker sig mere nådefuldt, når man ikke kan svare igen og er død.

Men jeg vil helst have, at du fortæller mig de gode ting om mig, mens jeg stadig lever. Når jeg er død, har jeg ikke længere brug for dine pæne ord, for så er jeg hos Gud. Jeg har brug for dem nu.

Hvis man er kristen, så er livet på jorden den hårdeste del. Efter det, bliver det bare bedre. Så hjælp mig hellere med at leve i dag, end når jeg er død!

Har du tænkt over, hvad folk vil sige om dig til din begravelse? Var du kærlig eller hård? Tilgav du eller bar du nag? Levede du som en discipel af Jesus? Prioriterede du mennesker eller penge? Hvordan levede du dit liv, og hvilke aftryk satte du?

Når jeg tænker på sådan nogle spørgsmål, så er det på én måde en rigtig god motivation til at lægge livet om, og måske prioritere tiden og energien anderledes. Det er samtidig også lidt nedslående. For det bliver tydeligt, hvor mange områder jeg ikke rigtigt har levet op til mine egne forventninger og idealer. Eller til Jesu undervisning for den sags skyld.

Det er vigtigt, hvordan vi lever vores liv. Det er klart. Men både nu og i evigheden, så er der noget, der er vigtigere: Det er nåden. Guds nåde til os og vores nåde til andre. På trods af vores mange fejltrin, så smiler Gud stadigvæk med kærlige øjne imod os. Det er helt ufortjent. For vi er altså nogle hyklere, og vi synder alt for tit. På samme måde som vi bliver vist nåde, bør vi også vise andre nåde, selvom de har lavet store fejl i deres liv.

Ligesom til en begravelse, så handler det lidt om fokus: Vi kan dømme andre mennesker hårdt på deres fejltrin, eller vi kan grave de gode ting frem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gud viste os nåde og elskede os, før vi fortjente det. Lad os leve sådan, at ordene til vores egen begravelse er gode. Men lad os også sørge for, at der ikke er usagte ord, når en af vores kære ligger i kisten. Hold ikke de kærlige ord tilbage. Sig dem hellere i dag.