Fåreavler vil danne alternativt baptistnetværk

Tidligere leder af baptisternes hovedbestyrelse Magnar Mæland leder nu baptistnetværket ’Veien Videre’. Netværket håber snart at kunne danne et helt nyt baptistsamfund med en traditionel bibelsk holdning til homofilt samliv.

Valget af en samlevende lesbisk kvinde til menighedsrådet i en norsk baptistmenighed har ført til dannelsen af en kirkelig reformbevægelse ved navn Veien Videre. Men hvordan reformisterne kommer videre, afgøres blandt andet af landsmødet, som finder sted i sidste weekend af oktober.

Talsmanden for Veien Videre, Magnar Mæland, er landmand i Gjesdal i Rogaland og har indtil udgangen af august været pastor i den lokale baptistmenighed.

Han har tidligere været generalsekretær i Baptistsamfunnet, og leder af hovedbestyrelsen fra sommeren 2017 til oktober 2019, hvor han trak sig før udgangen af valgperioden, skriver KPK.

Hed debat over sommeren

I løbet af sommeren har der været en ophedet debat i avisen Vårt Land og flere netsider mellem hovedbestyrelsen i Baptistsamfunnet og Veien Videre (VV). Netværket meddelte i juni, at de vil danne et nyt baptistsamfund.

Der foregår dog stadig en dialog mellem parterne, og de vil derfor se tiden an til landsmødet på Gardermoen og derfra arbejde videre frem mod landsmødet næste sommer. Der er da også kommet kompromisforslag vedrørende sagen fra Bærum baptistmenighed, som i 2018 valgte en lesbisk samlevende kvinde til sit menighedsråd.

Magnar Mæland mener dog stadig, at det kan blive nødvendigt at dele baptistsamfundet i to.

Ønsker hurtig afklaring

Parterne er nu enige om at fremskynde processen mod en afklaring. Det gælder også arbejdet i en komite, der skal gennemarbejde ”baptistisk identitet, bibelsyn, forståelse af frihed og forpligtelse indenfor baptistfællesskabet frem til 2022”. Komite-arbejdet skal nu afsluttes inden for et år. Og det er ikke mindst Magnar Mæland og VV glade for.

– For os i Veien Videre bli’r det for længe at vente med alle afklaringer til 2022. Vi oplever hele sagen som tærende, og de fleste af os vil hellere bruge kræfterne på noget andet end indrekirkelig kamp. Vi vil bygge menighed, ikke diskutere samlivsetik, fastslår Magnar Mæland.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Strammere organisation

Veien Videre ønsker nu, at aktionsgruppen bestående af 15 lokale baptistledere bliver til en indrekirkelig reformbevægelse.

Alle baptister, som deler netværkets syn, vil i det nye år blive indkaldt til en netværkssamling.

– Samlingen vil særlig være for ledere, fordi tydelige ledere er vigtige i vor tid. Der har været meget mismod i vore rækker, og det er vigtigt, at vi holder sammen og taler mod og håb ind i hinanden, siger Magnar Mæland.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Menigheden i Bærum har valgt at følge hovedbestyrelsens anbefaling om en frivillig suspension. Det betyder, at de ikke vil sende delegater eller deltage aktivt i baptisternes landsmøder, indtil komiteen har færdiggjort sit arbejde.

Sidste år viste en undersøgelse, at 47 af de 72 baptistmenigheder ikke kan acceptere, at menigheden i Bærum har en praktiserende homofil i ledelsen.