Når folkesundhed bliver en afgud

Af Iben Thranholm. Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

“Se til, at ingen fører jer vild!” Det er hvad Jesus først peger på, da disciplene spørger ham, hvad tegnene på de sidste tider er. Det er meget tankevækkende, at Jesus først og fremmest advarer mod at blive forført og ikke naturkatastroferne, som følger efter.

Siden marts måned har verden befundet sig i en meget usikker tid på grund af corona-virus. Store dele af verden er stadig underlagt nedlukningerne. Forsamlingsforbud skiller mennesker ad.

Mundbind anonymiserer os. Rejseforbud betyder, at vi ikke kan bevæge os frit. Nu forlyder det, at julen heller ikke bliver som den plejer. Statsminister Mette Frederiksen har i modstrid med loven beordret alle mink i landet aflivet.

Det er en af de største politiske skandaler i demokratiets historie her til lands. Fødevareminister Mogens Jensen har trukket sig fra sin post, men måske det ender med en rigsretssag imod statsministeren og regeringen.

Statsministeren siger til sit forsvar, at hun var nødt til at handle hurtigt i forhold til aflivning af minkene – selvom loven ikke var på plads – af hensyn til folkesundheden. Det betyder, at hun sætter folkesundhed over grundlov. Det er aldrig før sket, at en sag kan trumfe grundloven.

Når danskere gør stor ofre og afholder sig fra at se deres kære, gør de det af lydighed mod folkesundheden. Også kirkerne retter ind efter folkesundheden gennem nedlukninger og accepterer, at kan kun ganske få kan deltage i begravelser. Folkesundheden kommer før alle andre menneskelige behov, og endda selve kirkens tro.

Som samfund er vi begyndt at dyrke folkesundheden som en gud. Naturligvis skal vi værne om vores helhed. Men når landets leder kan begå lovbrud i folkesundhedens navn, og kirken er dikteret af den, er noget gået helt galt. Så er folkesundheden blevet til en afgud, en ny lovreligion, som vi underkaster os.

Regeringens aflivning af alle mink uden lovhjemmel er blevet et direkte symbol på, hvordan regeringen gør sig til herre over liv og død. Statsministeren lover danskere, at de ikke kommer til at dø af corona, hvis de retter sig efter hendes restriktioner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er så let at blive forført til at mene, at vi bør acceptere et sådant lovbrud og opgive vores grundlovssikrede rettigheder i folkesundhedens navn.

Dyrker vi folkesundheden som en afgud, er vi på vildspor. Det fører til en slags bio-diktatur, hvor Gud vil få vigepligt. Et udtryk, som statsministeren tidligere har brugt om hendes syn på religionens plads i samfundet.

Mon ikke det var derfor, Jesus sagde: “Hvis nogen da siger til jer: Se, her er Kristus! Se dér! Så tro det ikke for der skal fremstå falske kristus’er og falske profeter, og de skal gøre tegn og undere for om muligt at føre de udvalgte vild”


Artiklen fortsætter efter annoncen: