Ny CDU-formand er kirkelig og midtsøgende

Kristendemokraterne i Tyskland har valgt Armin Laschet fra Nordrhein-Westfalen som formand. Han kan blive Angela Merkels afløser.

Ministerpræsident i Nordrhein-Westphalen, Armin Laschet, er ny leder af CDU.

Armin Laschet, der er ministerpræsident for Nordrhein-Westfalen, blev den 16. januar valgt som ny leder af det kristendemokratiske parti CDU. Dermed er han også stærkt med i opløbet om at blive kansler Angela Merkels efterfølger.

Armin Laschet, der fylder 60 i februar, er født af belgiske forældre. Som barn sang han i et katolsk kor i Rhinland, og i 1985 blev han gift med korlederens datter. Han har også gået på katolske skoler, og både som menneske og politiker taler han om værdien af troen og det kristne menneskesyn.

Armin Laschet er uddannet jurist og har arbejdet som journalist og chefredaktør for det katolske dagblad Kirchenzeitung Aachen. Han er kendt for sin pragmatiske, midtsøgende politik og betegner sig selv som en ”holdkaptajn”.

Han har nu gennem fire år ledet regeringen i Tysklands folkerigeste delstat, som traditionelt er socialdemokratisk.

Lykønskning fra KD til det tyske ’søsterparti’

Landsformand for KristenDemokraterne i Danmark, Isabella Arendt, har ønsket Armin Laschet tillykke med valget. Samtidig skriver hun om det tyske søsterparti:

”Efter et relativt tæt valg er Laschet blevet valgt som ny leder af CDU. Jeg og resten af KD ønsker ham tillykke med valget og ser frem til et godt samarbejde.

Jeg kan se, at mange danske medier kalder ham ny leder af det “konservative” parti, CDU. Selvom CDU’s politik måske nok ligger i samme retning som den konservative ideologi, så er det bare ikke helt rigtigt. CDU står for Christlich Demokratische Union – altså den kristendemokratiske union.

Jeg bliver af og til spurgt, hvorfor der ikke i Danmark er så meget fokus på KD og kristendemokratisk ideologi. Dette er naturligvis ikke hele forklaringen, men dog noget af den.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Medierne har en tendens til at skrive kristendemokrati ud af fortællingerne om Europa, selv når det ikke er rigtigt. Om det er ond vilje eller mangel på viden, skal jeg ikke kunne afgøre.

Ikke desto mindre er CDU kristendemokrater. Et af de største partier og toneangivende for EU og Europa. De er vores tyske søsterparti, og jeg ser meget frem til at få et godt samarbejde med Laschet, når corona igen tillader rejser til vores naboland.

Et stærkt internationalt samarbejde er afgørende for vores alles muligheder. Det er afgørende, at vi kan handle på tværs af grænser og gøre hinanden rigere. Det skaber muligheder for at udvikle nye virksomheder i Danmark.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det betyder også, at der er nogle, for hvem international handel kan føre til arbejdsløshed. Det skal vi naturligvis tage hånd om.

Vi har i Danmark et socialt sikkerhedsnet og mulighed for uddannelse, som skal sikre, at et internationalt samarbejde ikke efterlader fattigdom i sin slipstrøm. Laschet er ny på posten som leder af CDU. Han skal have lov at gøre posten til sin egen og løfte en tung arv fra Merkel.

Jeg ønsker ham alt det bedste med opgaven og endnu engang tillykke med valget,” slutter Isabella Arendt.