Kærlighed og kildevand

Af Henri Nissen, Ansvarshavende redaktør

Valentinsdag falder altid på den 14. februar. Og i år er det netop på udgivelsesdagen idag, søndag.

Dagen forbindes nu med romantik. Men som så mange andre traditioner stammer den fra den første kristne tid.

Valentinus var kristen martyr. Han blev smidt i fængsel og henrettet af romerne den 14. februar år 269 – fordi han viede soldater til deres elskede. Det var forbudt. For kejseren ville ikke have gifte soldater, der længtes hjem til konen.

Sankt Valentin, som han nu kaldes, indledte også traditionen med at give blomster til dem, man holder af.

Selv var Valentin ifølge sagnet forelsket i fangevogterens datter, og han smuglede et kærlighedsbrev ud til hende. Han afsluttede det med ”Din Valentin”. Siden har kærester sendt Valentins-kort den 14. februar.

Valentinsdag er anledning til, at vi i dette nummer har artikler om kærlighed (side 3,10,19,20). Og om faste…

Det er nemlig også Fastelavnssøndag.

Jesus opfordrede os som bekendt til at faste og bede. (Mark 2, 19-20 og 9, 29.) Og den første kristne kirke fastlagde derfor en 40 dages faste-periode før påske.

Fastelavn kommer af det plattyske vaste-abend – om den sidste aften inden fasten. Andre lande fejrer karneval – som kommer af carne vale – farvel til kødet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Som kristne faster vi ikke for at slanke os, men for at fokusere på det åndelige og løsrive os fra alt det verdslige, som så let stjæler vores opmærksomhed.

Faste kan åbne for at opleve mere med Gud.

Kun få kristne gennemfører en fuld faste, hvor de kun drikker vand. Flere holder en Daniels-faste, hvor de kun spiser grøntsager i en periode. Andre undgår slik og kaffe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



I vores tid er det måske vigtigere at faste fra fra tv, facebook, og mobiltelefoner…? – Men uanset hvad man gør, så skal man gøre det uden at vække opsigt, siger Jesus. (Se Matt 6,16)

På den måde bliver det ikke en præstation for at imponere andre, men en hemmelig date mellem dig og Gud.