Fader VOR!

Af Eva Maria Jørgensen Journaliststuderende

For snart flere år siden, end du ville tro, hvis du så mig, var jeg til en fælleskirkelig nytårskonference i Europa et sted. Her provokerede en afrikansk biskop mig ganske meget. Så meget, at det er noget af det eneste, jeg kan huske, ud over følelsen af at synge lovsange sammen med 8.000 andre unge.

Han påstod, at vi i Europa havde misset det kollektive i evangeliet. I hele fadervor beder Jesus i flertal, men vi tænker bare ”mig” eller ”mit” hver eneste gang uden at opdage det. Dengang syntes jeg bare, han var gammeldags og på tværs. Nu tænker jeg, at han nok havde ret.

Sådan levede Jesus i hvert fald sit liv. Og hvis kristendom reelt set handler om at følge Vejen, som troen blev kaldt i sin spæde begyndelse, og hvis Vejen er at følge efter ham, så kommer vi ikke uden om en noget mere fællesskabsorienteret tilgang til troen, end vi ellers lige kunne se os selv i.

Så hvad gjorde Jesus egentlig? Jo for det første, så fulgtes han altid med nogen. Undtagen når han var alene med Gud. Hvordan ville det se ud i en moderne kontekst? Tja, jeg tænker ikke, vi behøver vandre rundt i rabatten på E45 i grupper for at følge efter.

Men måske kan vi planlægge og indrette vores liv efter fællesskab på en ny måde. Ja, livet er travlt, hvis man skal have gæster hele tiden, men måske skal vi så sænke tempoet en anelse? Og måske også niveauet af mad og rengøring, som vi kræver for at have gæster.

Desuden var Jesus i synagogen lørdag efter lørdag. Også selvom han ikke altid var lige populær, og selvom synagogen var fuld af farisæere.

I disse coronatider er mange af os kommet ud af vores søndags-kirke-vaner. Men hvis vi ønsker at efterligne Jesus på dette område, giver det også mening at tilrettelægge vores tro efter ugentlig deltagelse i de uperfekte, men elskede kirker i vores nærområder.

For det tredje spiser Jesus hele tiden sammen med mennesker. Det gør vi ikke, og det inviterer vores kultur ikke til. Men tænk alligevel på, hvor mange af Jesus’ vigtige samtaler mellem høj og lav, der foregik henover maden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvis du ikke har råd og energi til selv at lave maden, så tag på besøg hos nogle andre. Den taktik brugte Jesus også.

Så giver bønnen: ”Giv OS i dag VORT daglige brød.”, også lige pludselig meget bedre mening.