Integrationspris til etiopisk kirkeleder

Kidane Amare, der har boet i Danmark i 30 år, modtog integrationsprisen for sin indsats med at bygge bro mellem danskere og etiopiere. Foto: Tværkulturelt Center

Den 44-årige Kidane Amare fra Aarhus har modtaget Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus – Årets Knus 2021.

Prisen, der består af krus, en kurv og et diplom, blev overrakt af Tværkulturelt Centers formand, tidligere sognepræst Inge With Johannesen, i København sidste weekend, hvor også tidligere overrabbiner Bent Melchior holdt tale for prismodtageren via Zoom.

FN-flygtning, kok og præst

Kidane Amare er født i provinsen Tigre i Etiopien og kom til Danmark i 1991 gennem UNHCR efter nogle år som flygtning i Sudan. Han er uddannet kok og arbejder i dag som integrationsmedarbejder i Viborg Kommune.

Samtidig leder han en etiopisk-ortodoks menighed i Aarhus, der siden 1997 har holdt gudstjenester i Helligåndskirken. Her samles 30-40 dansk-etiopere, hvoraf de fleste kom hertil som flygtninge.

Kidane Amare har medvirket til, at kristne etiopere i dag er en integreret og vellidt del af aarhusiansk kirkeliv. Derudover har han siden 2014 fungeret som brobygger i forhold til de mange nyankomne eritreanske flygtninge og hjulpet familier, der skulle finde ind i et nyt og anderledes samfund som det danske.

Kidane Amare er desuden kendt for at bringe forsoning og holde sin menighed fast på det, der samler – den fælles tro på Jesus Kristus som frelser og Herre. Han deltager ofte i de danske gudstjenester i Helligåndskirken, hvor hans datter er leder i kirkens børnearbejde.

Har lært at stole på Gud

”I begyndelsen var der nogle, der troede, at vi var muslimer. Men vi er et gammelt kristent folk. Der har været kristendom i Etiopien i to tusind år. Derfor skal vores børn lære om kristendommen. Men det er vigtigt, at de lærer på dansk, for deres fremtid er her i Danmark,” siger Kidane Amare, der opfordrer menighedens børn til at deltage i Helligåndskirkens børneklubber.

Som tidligere kvoteflygtning har han aldrig mistet håbet: ”Man behøver ikke at have en stor tro, men uden håb har man ingenting. Livet har lært mig at stole på Gud. Så længe jeg er rask og har det godt, vil jeg bruge mit liv på kirken og på at hjælpe andre,” siger Kidane Amare.


Artiklen fortsætter efter annoncen:God rollemodel

I sin tale til prismodtageren understregede tidligere overrabbiner Bent Melchior, at det er vigtigt at tage ansvar for en menighed, hvor mennesker kan være sig selv og fastholde deres kristne traditioner.

”Jeg har selv været flygtning og ved, hvor meget det betyder at have et sted, hvor man kan henvende sig til sin Gud og skaber, så det kommer fra hjertet, og slappe af i sin egen tradition med de ord og lyde, man er fortrolig med.

Men det allervigtigste er, at du på imponerende vis har formået at bevare håbet – håbet om at kunne opbygge en fremtid, et liv her på jorden, som er godt for jer, godt for jeres naboer og godt for jeres næste. Derfor er du en rollemodel for andre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tillykke med dit 30 års jubilæum som borger i Danmark,” sluttede Bent Melchior, der håber en dag at kunne give Kidane Amare det knus, der hører med til årets pris.

Også sognepræst Torben Tramm fra Helligåndskirken i Aarhus bragte en hjertevarm lykønskning via Zoom, mens oboist Mette Termansen sammen med Roger Munck-Fairwood på klaver bidrog med en musikalsk hyldest til prisvinderen.