Kristen egypter henrettet af IS efter flere måneder som gidsel

Nabil Habashi Salama var forretningsmand og havde bygget en kirke i sin landsby. Foto: Christian Solidarity Worldwide

Den 62-årige Nabil Habashi Salama blev ifølge en video henrettet af en gruppe relateret til Islamisk Stat den 18. april. Det bekræftes af Christian Solidarity Worldwide (CSW).

I videoen truer jihadisterne samtidig de kristne i Egypten og advarer om, at deres skæbne vil blive ligesom den ældre mands. Kilder tilknyttet CSW oplyser, at Nabil Salama blev dræbt som en ”advarsel” til Egyptens kristne, fordi de er loyale overfor landet og dets hær.

”Ofret, Nabil Habashy Salama, sagde i videoen, at han havde været i fangenskab i over tre måneder. Han tilføjede, at han havde plantet en kirke i Beir el-Abd by i det nordlige Sinai, og at den ortodokse kirke i Egypten samarbejder med det egyptiske militær og efterretningstjenesten for at bekæmpe de islamiske terrorgrupper.

– Ikke mindst på Sinai-halvøen er det farligt at være kristen, siger Samuel Nymann Eriksen fra Dansk Europamission.

Han blev dræbt med en enkelt kugle i baghovedet, mens han knælede, og islamisterne stod bag ham,” skriver Samuel Nymann Eriksen fra Dansk Europamission med henvisning til ’Egypt Today’.

Tortureret før henrettelsen

Den dræbtes søn, Peter Habashy, har til den egyptiske avis Watani oplyst, at hans far tilsyneladende fik smadret sine tænder, før han blev skudt. Hele familien er blevet truet.

”Vi blev nødt til at lukke vores forretning og forlade vores hjem for at rejse til en anden by, og vi modtager stadig trusler,” tilføjede han.

Nabil Salama var en succesfuld forretningsmand, som ejede juvelerforretninger og tøjbutikker og solgte mobiltelefoner i Bir Al-Abed i det nordlige Sinai. Samtidig var han en helhjertet kristen, som havde bygget byens eneste kirke, Saint Mary & Anba Karas & St Abanob Church.

Ifølge familien var kirkebyggeriet en af grundene til, at Nabil Salama kom i terroristernes søgelys.
Nabil Salama blev bortført fra byen af IS-terroristerne i fuldt dagslys, og de krævede 5 millioner egyptiske pund (omkring 2 mio. kroner) for at løslade ham.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Sorg og glæde i martyrens familie

Dansk Europamission oplyser videre, at den koptiske kirkes overhoved i England, ærkebiskop Angaelos, på Twitter har fordømt drabet og opfordret til forbøn for Nabils pårørende.

På Twitter har ærkebiskoppen også delt en udtalelse fra sønnen Peter Habashy, som bl.a. siger:

”Islamisk Stat kontaktede mig, da min far var kidnappet, og selvom jeg vidste, at min far var under pres, ville han sige: ”Alt er godt, tak Gud”. Min far fortalte mig, at krigerne ville lægge jizya-skat på kristne, og at han var blevet kidnappet, fordi han plantede en menighed (…) I deres forsøg på at få min far til at afsværge sin tro, ydmygede de min far, brækkede hans tænder og torterede ham. Dog, gennem alt dette var han udholdende, og vi glæder os over ham.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Terror på Sinai-halvøen

Samuel Nymann Eriksen fra Dansk Europamission udtaler:

”Sinaihalvøen har i flere år været hærget af islamiske terrorgrupper, så Nabil begav sig på en ikke-ufarlig mission, da han ville plante en kirke i Beir al-Abd i det nordlige Sinai. Hans martyrdød viser, at kristne er udsatte i Egypten, til trods for at hver eneste officielle kirkebygning i Egypten er bevogtet af politi, og landets præsident al-Sisi udtrykker støtte til landets kristne.

Eksempelvis har præsident al-Sisi givet frihed til, at der opføres flere kirker samt sørget for, at der er blevet bygget en kæmpekatedral i den nye bydel i Kairo, ”Det nye Kairo”.

For at forblive præsident er der dog grænser for, hvor langt al-Sisi kan gå i støtten til kristne, og han må balancere ift. landets islamiske kræfter. Blandt almindelige egyptere florerer fordomme mod kristne, og myndighederne er ikke altid i stand til at beskytte kristne mod fysiske angreb.”


Artiklen fortsætter efter annoncen: