Gud gjorde det umulige i et lukket bjergland

På jagt efter et mineral i Tadsjikistan strandede Finn Jegård sammen med et helt TV-hold. Så bad han Gud om hjælp...

Finn Jegård (til venstre) havde nogle spændende møder med premierministeren i hovedstaden Dusjanbe.

Vi var en delegation fra Danmark på vej til Tadsjikistan i Centralasien, i den sydlige del af det daværende Sovjetunionen. Det var lykkedes mig at samle et TV-hold, en del journalister og fotografer, som kunne tage med på turen, for at de kunne skrive om det usædvanlige samarbejde, som vi havde med Videnskabernes Academy i Tadsjikistan. Det var et ellers meget lukket land, som ikke havde nogen særlig samhandel med Vesten på den tid, fortæller Finn Jegård.

Vi skulle op til nogle højtliggende bjerge, hvor vi købte mineralet Mumio, som vi brugte i nogle medicinske produkter i Danmark.

Pressemøde med Vicepræsidenten

Jeg havde inden afrejsen lovet journalisterne, efter at jeg havde fået tilladelsen fra mine værter, at de godt måtte filme det sted, hvor mineralerne blev indsamlet. Men til min store skuffelse fik jeg at vide, at dette var umuligt, da det var mindst 2 dages kørsel ind i de højtliggende bjerge.

Her stod jeg med nogle journalister og TV-folk, der pludselig blev ret negative og sandsynligvis ville skrive noget helt andet end det, som jeg havde håbet. Det tegnede til en stor, dyr fiasko!

Middag med generalen: Fra venstre: Tv2’s journalist, BT’s journalist, en oberst fra luftvåbnet og den øverstbefalende general for det Sovjetiske luftvåben i Tadsjikistan.

Mine løfter, før vi tog afsted, faldt til jorden! Katastrofe! Det var helt umuligt for mig at se en udvej ud af dette morads. Jeg bad Gud om at løse denne umulige situation, hvad der rent menneskeligt set lå uden for min fantasi.

Generalen for luftvåbnet

Om aftenen holdt vore værter en banket for os. Jeg kom til at sidde ved siden af generalen, som var øverstbefalende for luftvåbnet i Tadsjikistan. I løbet af aftenen blev vi rigtig gode venner. Jeg

Obersten hentede os og fløj os ud i bjergene i Tadsjikistan med helikopter, fortæller Finn Jegård.

havde et relativt billigt ur, som generalen viste stor interesse for, så vi byttede ure. Jeg fik et noget klodset militær-ur med hammer og segl af ham.

”Min ven, hvis der nogensinde er noget, jeg kan gøre for dig, så bare sig til”, sagde generalen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tadsjikistan Atramin: En af graverne viser det medicinske produkt.

Senere på aftenen fortalte jeg ham om den umulige situation, vi var havnet i. Vi var fløjet helt fra Danmark, med journalister og TV-folk, men sad nu fast langt inde i Tadsjikistan, uden mulighed for at komme op og se det, vi var kommet for!

Et lift med helikoptere

”No problem my friend! Det ordner jeg, i morgen kommer jeg med en helikopter, og flyver jer op i en af militærets helikoptere.”

Han mente, hvad han sagde. Den næste dag blev vi fløjet op i bjergene. Vi så indsamling af Mumio i et imponerende bjergområde og landede i små landsbyer langt inde i bjergene, hvor pressefolkene interviewede og fotograferede til den store guldmedalje.


Artiklen fortsætter efter annoncen:TV-holdet filmede desuden hele flyveturen, som de lavede et ekstra 50 minutters program af – der blev sendt 2 gange. Jeg fik mere pressedækning, end jeg havde turde håbe på! Gud er god – all the time, fortæller Finn Jegård.

Finn Jegård har startet flere forskellige firmaer inden for medicinal-industrien, et af dem blev solgt til Novo, og nogle produkter blev solgt til andre firmaer. Igennem mere end 10 år var Finn Jegård administrativ leder for ejendommen på Drejervej, hvor Kirken i Kulturcentret har til huse. I den tid Finn var leder, gav ejendommen et stort overskud til kirken.