Laura blev opslugt af Afrika

Allerede som helt ung ville Laura Nygaard Nielsen ændre verden. Nu arbejder hun professionelt i ADRA’s hjælpearbejde.

Laura Nygaard Nielsen

Laura Nygaard Nielsen, som er koordinator for ADRAs projekter i Uganda, har rundet et hjørne. Hun er blevet fyrre, klogere og mere ydmyg, synes hun selv.

Laura har arbejdet for ADRA Danmark i en femtedel af sit liv. Hele livet har hun dog været en del af Adventistkirken og har derfor også altid kendt ADRA, som er adventistkirkens udviklingsorganisatiuon.

Laura bor med sin familie i København, er gift med Jasin og har tre små drenge. Hun blev færdiguddannet fra Roskilde Universitetscenter (RUC) i år 2008 og er cand.comm. i kommunikation og psykologi.

Siden Laura startede i ADRA, har hun haft ansvar for organisationens udviklingsprogram i Uganda. Desuden har hun arbejdet en del med at fremme ligestilling, opbygning af civilsamfund i partnerlande samt inddragelse af unge i ADRA’s arbejde.

– Hvordan er dit syn på verden som 40-årig sammenlignet med dengang, du var halvt så gammel?

– Da jeg som 19-årig rejste ud på en dannelsesrejse, havde jeg en lidt naiv forestilling om, at JEG kunne ændre verden. Da jeg senere begyndte at arbejde professionelt med hjælpearbejde, indså jeg kompleksiteten.

Derfor kan jeg godt lide, at vi i ADRA arbejder med langsigtet udvikling, som kræver styrkelse af civilsamfund og strukturelle og politiske forandringer.

Man kan sagtens have konkret betydning for mennesker ved at arbejde på et børnehjem eller dele gratis tøj ud – men det ændrer ikke verden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg er stadig idealistisk, men er selvfølgelig blevet mere ydmyg om min egen rolle.

Hvorfor valgte du at beskæftige dig med hjælpearbejde?

– Når man bliver kandidat fra RUC, kan man normalt gå i mange forskellige retninger rent karrieremæssigt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Praktik i Uganda

– Inden jeg startede på min kandidatuddannelse, fik jeg mulighed for at komme i praktik i Uganda. Her skulle jeg evaluere på et udviklingsprojekt om ’Behavioral Change’, hvor unge var målgruppen.

Emnet passede godt til både psykologi- og kommunikationsstudiet. Under mit ophold blev jeg opslugt af landet, kulturen og Afrika og fik smag for hjælpearbejde.

Arbejdet med ’forandringskommunikation’ blev min indgang til NGO-verdenen dengang.

Senere blev jeg udsendt til Uganda af Ungdommens Røde Kors, og efterfølgende arbejdede jeg for Mellemfolkeligt Samvirke i Zimbabwe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det mest fascinerende ved at beskæftige sig med udviklingsprojekter er jo ikke skrivebordsopgaver og budgetter, men at du skal arbejde med mennesker fra en anden kultur, og at du selv får lov til at opleve, hvordan ADRA’s arbejde gør en forskel i menneskers liv.

Hvad kan du bedst lide ved dit nuværende job?

– At jeg kan kombinere min fascination af Uganda og Afrika med både min glæde ved at rejse og mit behov for et stabilt familieliv herhjemme. Det er et stort privilegium.

Hvorfor er du blevet i ADRA i så mange år?

– Fordi jeg har rare og dygtige kolleger, og fordi ADRA Danmark er en god arbejdsplads, hvor jeg har indflydelse på mit arbejde og på organisationen i det hele taget. Selvom jeg rejser en del og i perioder har travlt, hersker der i organisationen et udtalt ønske om, at medarbejdernes familieliv skal hænge godt sammen, slutter Laura Nygaard Nielsen.