Selv små stimuli kan virke overvældende

Jeg længes efter en god hverdag uden for mange udsving, samt en større evne til at håndtere min sensitivitet.

Hej Lægepræst

Jeg er en ung kvinde, der døjer med kropslige reaktioner. Siden jeg var barn, har jeg reageret tydeligt med mine skarpe sanser. Små stimuli kunne give kvalme og mavesmerter.

Hvis jeg handler ind i et supermarked eller storcenter, kan jeg blive så fyldt i hovedet, at jeg ikke kan finde det, jeg skal bruge; ofte kommer der også kvalme og utilpashed.

Jeg kan opleve en lille grad af klaustrofobi, panik og nogle gange blive nødt til at gå væk og tage en pause, drikke noget vand eller spise noget mad – komme ned i gear.

Men andre gange kan jeg blive så frustreret og stædig over, at jeg ikke bare kan være som så mange andre. Nogle gange lytter jeg ikke til min krop. Jeg tvinger mig selv til at fortsætte med at handle – en hel time i Netto!

Her på det seneste er det flere gange gået ud over mit humør, og jeg er nemmere blevet irritabel. Jeg oplever, at det ikke er forudsigeligt, men at reaktionen bare pludselig kommer ud af det blå.

Det kan være til ret stor gene, især i sociale sammenhænge. Folk som måske ikke helt forstår det særligt sensitive, kan opfatte det som en form for ”undskyldning”. De mener, at jeg fastlåser min egen opfattelse af mig selv.

Jeg længes efter en god hverdag uden for mange udsving, samt en større evne til at håndtere min sensitivitet. Jeg håber, at du kan vejlede mig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Venlig hilsen Den sanselige

 

Kære ven


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tak for fin mail. Der ingen tvivl om, at særligt sensitive personer har et overvældende og intenst sanse- og tankeliv samt følelses- og forestillingsliv. Hjernens samtidige bearbejdning af de mangeartede indtryk kan virke kaotisk, omskifteligt og flyvsk.

Du beskriver et typisk mønster: For mange uforberedte input rammer uden filter hjernen – du bliver efterfølgende træt, ukoncentreret, og din kognitive evne nedsættes.

Dernæst påvirkes din kropslige reaktioner, du får kvalme, bliver utilpas og er tæt på panikangst.

Som det tredje rammes dine følelser, du bliver irriteret, ked af det og frustreret. Til sidst påvirkes din vilje, og du handler ved at holde for længe ud eller forlade situationen. Det er faktisk den kognitive diamant, der her beskrives. Derfor tror jeg også, at kognitiv terapi kan hjælpe dig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:At der kan komme reaktioner ”ud af de blå”, tænker jeg, skyldes at du allerede var belastet, mere end du var klar over. Det kan også skyldes, at det sidst indkomne input var så massivt og intenst, at det blev ”dråben”, der akkurat var for meget. Hvis vores hjerner på en dag kan holde til 100%, har du på kortere tid brugt de 100%.

Gode generelle råd:

1. Ro, hvile og tilbagetrækning. Alenetid med bøn og bibel. Bed uden ophør.

2. Hvile i Salme 139 – du er underfuldt skabt. Du skal ikke være en anden, den plads er optaget.

3. Tydelige rammer, grænser, struktur, forudsigelighed, planlægning, forberedelse, overblik og regelmæssighed i hverdagen. Det er slut med blot at vælte sig ud i situationer og sociale sammenhænge. Du skal styre, ellers styres du af tilfældige omstændigheder og ofte for meget sensitivitet. Du definerer dine vilkår, valg og fravalg. Du skal derved undgå din ”autopilot”-indstilling. Der er stimuli fra tunge miljøer, du skal minimere.

4. Personlig læring i forhold til hvilke stimuli, der netop giver balance og velvære, og hvilke stimuli, der vælter læsset. Du kan fx handle i en kendt forretning, ud fra en huskeseddel og på et tidspunkt med få mennesker i et overskueligt tidsrum. Et indkøb kan da blive en god oplevelse.

5. Afspændingsteknikker kan læres, så du også fysisk er velforberedt og psykisk robust til at håndtere det uforudsigelige.

6. Lær af andre og brug også de tidligere nævnte foreninger.

Kærlig hilsen
Poul H