Depression kan se anderledes ud for ældre

Kære Poul Henning

Tak, at du har taget tid til at lytte til mig og min situation. Du må gerne bringe det anonymt i brevkassen.

Jeg er oppe i årene og får meget medicin. Jeg vågner med angst, indre uro og rastløshed om morgenen, så tager jeg en oxapax. Jeg har diagnosen generaliseret angst.

Jeg er i foråret blevet meget mere træt. Jeg må melde fra til det ene og det andet.

Jeg beder bønnen – ”Jesus tag mig hjem”. Jeg har det svært, så tak, at du vil hjælpe mig.

Kærlig hilsen
Viggo

 

Kære Viggo


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg har givet dig et andet navn, så du er anonym. Tak, at jeg må bringe din historie, og tak for en lang samtale om din angst og medicin. Du fortæller, at du er blevet umådeligt træt. Din energi er forsvundet, du siger mere nej end ja til arrangementer i kirken. Du plejer ellers at være meget aktiv i kirke og familie.

Jeg kan forstå, at selvbebrejdelser er tæt på. Du er ked af det, men ikke egentlig trist, så det hele er sort. Du er mere ked af det, fordi du ikke slår til. Du siger, at selvmedlidenhed er den største synd.

Du beskriver også, at det hele ret hurtigt bliver uoverskueligt. Lysten til livet, fællesskabet, haven m.v. er blevet væsentlig mindre. Det er 7 år siden, at du i psykiatrien blev opstartet med først lyrica og siden combar og seroquel. Du har i fem år fået oxapax og sovemedicin.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ældre kan få en depression, hvor det triste billede ikke er så tydeligt. Billedet er mere præget af træthed, livet er uoverskueligt, lysten til gøremål forsvinder.

Langvarig brug af oxapax (benzodiazepin) kan endvidere give et depressivt syndrom. Lyrica er givet til behandling af din generaliserede angst. Du får desværre 50% over den maximalt anbefalede dosis. Normalt vindes der ikke noget ved at overdosere, og i din alder nedjusterer man tilmed ofte dosis. Seroquel er lagt til, hvilke også er en mulighed.

”Generelt vil jeg sige, at det er godt løbende at få kigget på sin medicinering.”

Du har en god relation til din nye læge og har netop fået taget blodprøver og EKG. Vi har aftalt, at du medbringer et længere brev fra mig til din læge. Under forudsætning af, at der ikke er noget somatisk galt, er min anbefaling følgende:

Jeg tror, at du har en depression. Combar virker tilsyneladende ikke. Venlafaxin har den fordel i din situation, at det virker både på generaliseret angst og depression. Opstart at venlafaxin og udtrapning af lyrica, combar og oxapax vil da være på sin plads.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Generelt vil jeg sige, at det er godt løbende at få kigget på sin medicinering. Du kæmper virkelig for at klare livet. Du har det dårligere, end de fleste måske lige tror. Du har et godt netværk.

Vi har talt om accept af alderen, ældre kan mindre, og det er helt ok. Med angst er det at isolere sig fristende, men virker modsat.

Jeg håber, at vores samtale, forbøn, et fornyet syn og justering af medicinen kan give dig en skub fremad. Jeg kan forstå på vores efterfølgende samtale, at du og din læge har fulgt mine råd.

Vær tålmodig, det tager lidt tid at få optimeret den medicinske situation. Et forløb ved en kristen psykolog vil også være fint netop nu. Vi ser alle frem til at møde Jesus, men jeg tænker ikke, at din tid er lige nu.

Kærlig hilsen
Poul H