Kristent inspireret terapi og incestrådgivning kan fejre 30-års jubilæum
Landsforeningen KRIS fejrer sit 30-års jubilæum lørdag den 25. september i Sct. Johannes Kirke i Herning. Det sker blandt andet med et foredrag om skam.
Der var brug for et kirkeligt baseret tilbud til kvinder og mænd, som har været udsat for incest. Den erkendelse stod i 1991 klar for den danske læge Vibeke Møller og den hollandske terapeut Teo van der Weele, som tog initiativ til KRIS.
Foreningen har således 30-års jubilæum i år. Det fejrer man lørdag den 25. september kl. 13.00 i Sct. Johannes Kirke i Herning.
KRIS står for kristen terapi og rådgivning for incestofre og seksuelt misbrugte.
– K’et i vores navn hentyder til, at alle, som arbejder i foreningen, har en personlig tro på Gud. Det betyder, at vi i terapien kan skabe et trygt rum for de af vores klienter, som ønsker at tale om Gud. Men derudover er det vores faglige kompetencer, som kommer i spil i terapien. Terapi udføres af psykoterapeuter, hvis uddannelse er godkendt af Dansk Psykoterapeutforening, forklarer terapeutisk leder i KRIS, Helene Svendsen.
Hjælper også kristne
Tre ud af fire af KRIS’ klienter er kirkeligt aktive. Og flere af dem har oplevet overgreb i et kirkeligt fællesskab – og dermed tilføjes endnu en dimension til overgrebet, fordi det også påvirker klientens opfattelse af Gud.
– Vi har klienter, som direkte siger til os, at de kommer for at få genoprettet deres relation til Gud. ’Vi går ud fra, at I tager det med Gud seriøst’, siger de. Nogle kommer fra andre psykologer, som ikke har forståelse for det med Gud og ikke ser troen som en ressource. Men det gør vi, forklarer Helene Svendsen.
Ikke offentlig støtte
KRIS har kontorer i Herning og Aarhus, en satellit i Videbæk og en på vej i Assens, hvor i alt fem psykoterapeuter foruden rådgivere og psykoterapeutstuderende udgør kernen i arbejdet.
Tidligere var foreningen på finansloven og landsdækkende, men da den støtte bortfaldt, var man nødt til at lukke kontorerne på Sjælland. Dog samarbejder foreningen med flere sjællandske psykoterapeuter, som man henviser til.
– Men behovet for et landsdækkende arbejde er stadig stort, og vores ambition er at have satellitter på Sjælland også, erklærer Helene Svendsen.
– Lige nu har vi 40 personer i terapi om året – dertil kommer støttegrupper af forskellig slags, ligesom vi også udbyder kurser.
Skam er ikke skyld
Til 30-års jubilæet har KRIS inviteret psykolog Krista Korsholm Bojesen, som har specialiseret sig i skam – som til forskel fra skyld ikke handler om at handle forkert, men om følelsen af at være forkert.
En følelse, som mange af KRIS’ klienter kan nikke genkendende til.
– Mange af dem føler sig så forkerte, at de har svært ved at indgå i normale sociale relationer. De er ensomme og sårede. Min drøm er at etablere et netværk af venskabsfamilier, som kan tilbyde vores klienter et varmt og trygt fællesskab, siger Helene Svendsen.