Folketingets åbning markeret

Biskop Marianne Gaarden Foto: Ingrid Riis

Traditionen tro begyndte et nyt Folketings-år den første tirsdag i oktober, i år den 5. oktober.

Før åbningen af det nye folketingsår var de fleste medlemmer af Folketinget at finde til den traditionelle åbningsgudstjeneste i Christiansborg Slotskirke, der ligger få hundrede meter fra Christiansborg Slot.

Årets prædikant var Marianne Gaarden, biskop over Lolland-Falsters Stift. Hun prædikede over Første Korintherbrev 12,12-20, som er om Kristi menighed beskrevet som lemmer på en krop.

I sin prædiken havde hun fokus på helhedstænkning i samfundet og sagde blandt andet: ”alle de mange forskellige dele er betydningsfulde for helheden”. I prædikenen nævntes også det stigende antal naturkatastrofer samt økonomisk og sundhedsmæssig knibe som følge af coronakrisen.

Som alternativ til åbningsgudstjenesten har Humanistisk Samfund siden 2018 arrangeret en ceremoni, som i år foregik på Johan Borups Højskole i København. Historiker Jeanette Varberg holdt hovedtalen, og Bryan Rice sang for ved fællessangen. Temaet for den sekulære markering var emnet frihed – særligt set i lyset af cirka halvandet år med nedlukning.