Ofre for menneskehandel har brug for kirken

Kristne har en opgave i at gøre op med den uretfærdighed og krænkelse af menneskerettigheder, som menneskehandel er, lyder det fra to kvinder i frontlinjen.

– Menneskehandel er kynisk udnyttelse af menneskelig sårbarhed.

Sådan lyder det kontant fra Karin Kjærgaard, som er daglig leder for EXIST i Danmark og fra organisationens nigerianske samarbejdspartner Anne Abok fra Media Campaign Against Human Trafficking (MeCAHT).

Sammen arbejder de to organisationer for at stoppe menneskehandel med kvinder fra Nigeria, som havner i prostitution i Danmark.

MeCAHT arbejder i Nigeria, der som afsenderland står for 80 procent af de illegale afrikanske kvinder, som arbejder i Europa. Mens EXIST har fokus på at hjælpe de nigerianske kvinder, som arbejder på Istedgade i København.

Ødelæggende

“Vi er tæt på kvinderne og ser, hvor ødelæggende og ond hele denne verdensomspændende forretning er.

Bagmændene tjener enorme summer på at udnytte mennesker i sårbare positioner og sælger dem til prostitution og tvangsarbejde for egen fortjeneste. En af verdens største og hurtigst voksende kriminelle industrier,” siger Karin Kjærgaard og Anne Abok supplerer:

“Desværre lykkedes menneskehandlerne med at forføre og bedrage sårbare kvinder i Nigeria med løfter om et bedre liv i Europa.

I Afrika bærer kvinderne et stort ansvar for familien. Vi har en kollektiv kultur og siger, jeg er, fordi du er. Derfor ønsker kvinderne ikke bare et bedre liv for sig selv, men for deres familier. Det gør dem desperate, sårbare og lette ofre for løfterne om et bedre liv i Europa.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fattigdom på værdier

Mange rapporter vil pege på økonomisk fattigdom som hovedårsagen til menneskehandel. Men det går dybere end det, påpeger Anne Abok og Karin Kjærgaard.

“Menneskehandel hersker, fordi der er fattigdom på grundlæggende værdier og menneskerettigheder.

Det giver plads til uretfærdighed, krænkelse af menneskers rettigheder og umenneskeliggørelse. Kvinderne ender med at være så nedbrudte og fulde af skam, at de ikke længere kan kende forskel på, om de bliver udnyttet eller får hjælp. De mister troen og tilliden til sig selv og andre mennesker,” slår Anne Abok fast.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Opråb til mænd som køber sex

Men det er ikke kun i Nigeria, at den er gal med værdierne. Ifølge Karin Kjærgaard er det på tide, at vi i Danmark får en samtale om, hvorfor vi tillader, at danske mænd køber sig til sex, og dermed som folk er med til at opretholde sexindustrien og menneskehandlen med sårbare mennesker.

“Jeg forstår ikke, hvordan vi kan se på det og bare lukke øjnene for, at danske mænd hver eneste aften udnytter kvinderne på Istedgade. Det er forfærdeligt og må stoppe,” siger Karin Kjærgaard og tilføjer:

“Derudover er det også skidt, at vi ikke tager os ordentligt af de kvinder, som er handlet ind i vores land. De er her illegalt, og det er hårdt. De kan hverken tage til læge eller på hospitalet og få hjælp, som vi andre kan. Det kan vi gøre bedre.”

– Kirken skal råbe op, mener Karin Kjærgaard.

Mere end et quickfix

Her kan kirken være med til at gøre en forskel. Både når det gælder omsorg for den enkelte, men også ved at råbe op om værdier i samfundet, lyder opfordringen fra Karin Kjærgaard.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Kirken har en vigtig rolle at spille i kampen for, at retfærdighed også gælder for kvinder, som er havnet i menneskehandlernes net, og nu ikke længere selv har kræfterne til at bryde ud i friheden igen,“ forklarer Karin Kjærgaard og uddyber:

“Men det er ikke et quickfix, kvinderne har brug for. De har brug for tid og for at mærke et engagement, som er tålmodigt og udholdende.”

Fem kirker løfter med

Og det har fem kirker allerede valgt at give. København Vineyard, Byens Valgmenighed, Apostelkirken, Eliaskirken og Kristuskirken/Regen støtter natcaféen Night Light Cáfe på Vesterbro.
Herfra rækker EXIST ud til prostituerede fra Nigeria, som arbejder på Istedgade.

“Caféen er et helle, hvor kvinderne kan søge ind i om natten, tage en pause fra arbejdet på gaden og blive mødt som mennesker. Vi giver dem en bid mad, varme og omsorg.
Kvinderne fra Nigeria er ”kristne”, så vi har også indimellem en andagt eller synger og danser. Det bringer lys ind i deres mørke nat,” fortæller Karin Kjærgaard og tilføjer:

Frygter bagmænd

“Vi vil rigtig gerne give dem et håb og styrken til at tro på, at der er en vej ud af det fængsel, de befinder sig i. Det er en lang proces, fordi de er bange for menneskehandlerne og er blevet ødelagte af alt det, de har været igennem.
Men netop her kan vi bidrage og hjælpe dem med at genopbygge først og fremmest troen på, at det er muligt at komme ud af det fængsel, og derefter udruste dem med faglige skills, som kan give et bæredygtig liv,” fortæller Karin Kjærgaard.

Kristne rækker ud til de prostituerede fra Night Light Café på Vesterbro.

Beskyttelsessteder hjælper kvinder videre

Med Night Light Café ønsker EXIST også at være en udstrakt hånd for kvinderne i det øjeblik, de er klar til at tage imod den hjælp, som kan få dem ud af menneskehandlernes klør.

Løsningen står nemlig allerede klar i form af 10 safehouses i Nigeria, hvor kvinderne kan bo i sikkerhed fra menneskehandlerne og samtidig komme på benene igen og erhverve nye faglige færdigheder, som de kan leve af fremover.

“Et safehouse er et trygt hjem for kvinder, der har valgt at lægge et liv i prostitution bag sig. Vi arbejder med at styrke deres identitet, værdighed, og faglighed, så de får et job og kan forsørge sig selv,” fortæller Anne Abok og tilføjer:

“Vi arbejder også meget med oplysning i MeCHAT og kvinder, som er i forløb i vores safehouses bliver undervist i fortalervirksomhed, så de kan gå ud og advare andre om ikke at ryge i den samme fælde.”

Derudover laver MeCHAT oplysningsvirksomhed via film, som bliver vist i landsbyer og underviser om menneskehandlernes bedrag, så forældrene ikke sender deres døtre i hænderne på dem.

Arbejder også politisk

Men når det kommer til lovgivning, og den rette hjælp til kvinderne, som er identificeret som menneskehandlet, så er der ifølge EXIST stadig meget at arbejde for.

“Lige nu tilbydes kvinderne en forberedt hjemsendelse med en refleksions- og restitueringsperiode på 30 dage. Denne periode kan forlænges med op til 120 dage, hvis kvinder vil samarbejde omkring en frivillig hjemsendelse.
I perioden forsøger man at hjælpe kvinden til at klare sig selv, når hun kommer hjem,” forklarer Karin Kjærgaard og pointerer:

“Men det er alt for kort tid og refleksionsperioden bør forlænges væsentligt. Det er vigtigt, at kvinderne får rigtig god tid til at restituere sig mentalt, at de får hjælp til at forbedre deres kundskaber og kompetencer samt jobtræning, så det bliver muligt at forsørge sig selv i hjemlandet. Det giver ingen mening at sende uuddannede kvinder hjem til fattige lande. De ender ofte i samme sårbare situation og udnyttes fortsat. Nogle kvinder og deres familier er så truet i hjemlandet af bagmændene, at de bør tilbydes asyl.”

Den lov arbejder EXIST nu på at få ændret gennem politisk arbejde.