Selvkærlighed på sociale medier

Af Kirstine Høj, Journalist

Handler dine profiler på sociale medier mere om at fremhæve dig selv frem for Gud?

Jeg er ikke af den opfattelse, at det at tage selfies i sig selv er forkert. Selv deler jeg af og til selfies med en tekst til. Det essentielle er med hvilken motivation, man deler selfies og andet.

Det var der særligt tid til at fundere over, da Facebook og Instagram i omkring seks timer var nede i mandags. Man må bede Gud undersøge sine motiver. Med Bibelens ord fra Salme 26:2 – Prøv mig, Herre, undersøg mig, ransag hjerte og nyrer!

Spørgsmål om motiver

Inspiration til denne klumme kom særligt efter at have set en YouTube-video om selfies med den amerikanske teolog Allen Parr. I videoen stiller han en række spørgsmål om motivation til at tage og dele selfies:

Har jeg trang til, at andre ser noget diskret i baggrunden af billedet såsom en ny bil? Vil jeg vise min krop – måske endda i letpåklædt version eller som trænende i fitnesscentret?

Hvor meget tid bruger jeg på at tage og dele billeder, og kunne jeg have brugt tiden bedre? Er billedet en ærlig fremstilling af, hvordan jeg har det?

De sidste tider

I første Timotheusbrev 3:1-2 står der ”Men det skal du vide, at i de sidste dage skal der komme hårde tider. For da vil mennesker blive egenkærlige…” I den engelske King James-Bibel står der ”lovers of their own selves” – altså, elskere af deres eget selv.

Selvkærlighed eller på engelsk self-love er en populær frase i tiden, og der findes massevis af artikler og videoer om emnet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Markusevangeliet 12:31 siger Jesus: Du skal elske din næste som dig selv. Det synes altså at ligge implicit i Jesu ord, at vi allerede elsker os selv. Jeg argumenterer på ingen måde for, at man skal pine, nedgøre og have det dårligt med sig selv.

Min pointe er blot, at man gør klogt i ikke at være alt for selvoptaget. Som der står skrevet i Filipperbrevet 2:3 – Gør intet af selviskhed og heller ikke af indbildskhed, men sæt i ydmyghed de andre højere end jer selv.

Lad os søge Gud – også i vores delinger og interaktioner på sociale medier. Som Johannes Døber siger i Johannesevangeliet 3:30 – Han skal blive større, jeg skal blive mindre. Den omtalte Han er Jesus Kristus.


Artiklen fortsætter efter annoncen: