Telenor-salg kan være farligt for kristne i Myanmar

– Kristne er meget udsatte, og militærjuntaen trækker religionskortet, siger generalsekretær Ed Brown fra Stefanusalliansen. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

NGO’en Stefanusalliansen er blandt de organisationer, der kræver sikkerhed for brugere, i forbindelse med salg af den norske virksomhed Telenors afdeling i Myanmar.

Telenors beslutning om at sælge selskabet Telenor Myanmar har været kendt siden juli 2021. Men menneskerettighedsgrupper verden over frygter, at mange liv er i fare, hvis sensitiv brugerinformation fra Telenor falder i hænderne på det militære regime, som kom til magten ved et kup 1. februar 2021.

Bekymringen skyldes, at brugerdata fra 18 millioner Telenor-kunder i Myanmar ved salg skal overføres til de nye ejere. ”Sandsynligheden for, at disse data blir misbrugt i juntaens krig mod befolkningen i Myanmar, er overvældende”, skriver Stefanusalliansen på sin hjemmeside.

Kristne forfølges mere siden kuppet

Stefanusalliansen har sammen med mange andre aktører bedt den norske regering standse salget, da staten ejer 54 procent af Telenor og dermed kan forhindre salget. Køberen af Telenor Myanmar er selskabet M1 Group, som kontrolleres af Mikati-familien, der regnes for Libanons rigeste. Salgssummen er omkring 900 millioner norske kroner, meddeler NRK.

M1 er i partnerskab med selskabet Shwe Byain Phyu, som er et konglomerat med nære bånd til militærregimet. Modstanderne af militærjuntaen kan derfor være i fare, hvis disse data lækkes. Det samme gælder kristne.

– Regimet bruger buddhismen som en stærk identitetsmarkør, siger generalsekretær i Stefanusalliansen, Ed Brown, til Kristelig Pressekontor. Kristne i Chin-delstaten har oplevet både vold, ødelæggelser af kirker, arrestationer og drab siden militærkuppet.

– Kristne er meget udsatte, og det er tydeligt, at militærjuntaen trækker religionskortet. Det virker som om de vil prøve at fremme buddhismen som nationalreligion, siger Brown.