Tonga følte både jordskælvet og kristnes forbøn

– Vulkanudbruddet og den voldsomme tsunami har forurenet vandet og ødelagt afgrøderne i Tonga, fortæller Andrew Robinson fra hjælpeorganisationen Tearfund, som nu sender nødhjælp til øriget.

Det undersøiske vulkanudbrud, som ramte ø-riget Tonga den 15. januar, var ifølge NASA 100 gange stærkere end atombomben over Hiroshima. Foruden store askemængder udløstes også en tsunami, der ødelagde drikkevand og afgrøder og forurenede luften. Men mange af Stillehavsnationens 105.000 indbyggere takker for forbøn fra resten af verden.

Under udbruddet blev telekommunikationskablet til resten af verden revet over, og de 150.000 diaspora-tonganesere har arrangeret bedemøder døgnet rundt.

”Det var søvnløse nætter for mig og mange andre tonganesere i hele verden,” fortæller pastor Sela Finau fra sin metodistkirke nær Austin, Texas. ”Vi var desperate, mens vi ventede på at høre livstegn fra kongedømmet. Men mens kommunikationslinjen med familien i Tonga var nede, fandt vi hjælp i troen. Vi vidste, at vores kommunikationslinje med Gud altid var åben, og at vi kunne bede om Guds barmhjertighed og beskyttelse.”

Mærker forbønnen

“Vi mærker, at vi har været genstand for forbøn fra hele den kristne verden,” fortalte Tevi, som er tidligere generalsekretær for Pacific Conference of Churches. Han har også været leder for NGO’en Tearfund’s katastrofeindsats i området.

Men det er ikke bare en følelse, for trods de voldsomme naturkræfter, der ramte de 170 øer, har kun tre personer mistet livet. Og det må skyldes Guds beskærmelse, mener mange.

– Nogle mennesker har aldrig været på Tonga eller hørt om øen, men opfordringen til forbøn gik fra mund til mund, og folk har bedt, sagde Rachel Afeaki-Taumoepeau, der er regional sekretær i World Evangelical Alliance i det sydlige Stillehav, ifølge Christianity Today.
“De sidste to uger har jeg været i bøn dag og nat og takket Gud, fordi han sparede Tonga,” fortalte pastor Siesia “Sia” Puloka, fra Seaview United Methodist Church i Seattle. “Når man ser Tonga på kortet, er det bare en lille prik. Tsunamien og udbruddet kunne have udslettet Tonga på et sekund, for det er fladt som en pandekage!”

Tongas kristne nævner også, at Kong Tupou i 1839 overgav riget til Gud med mottoet ”Gud og Tonga er min arv”. Tupou tilhørte i sin tid den første generation af kristne i Tonga.