Birgitte og Åse skal lede soldaterhjemmet i Estland

Når danske soldater rejser med NATO til Estland, vil Soldatermissionen være med.

De udsendte soldater skal vise Rusland, at NATO er parat til at forsvare de baltiske lande. Og Soldatdermissionen er med for at give soldaterne et hjem, mens de er der.

Fra midt i marts 2022 til udgangen af februar 2023 har Danmark igen soldater i Estland – og det betyder, at der også er et soldaterhjem.

KFUMs Soldatermissions motto har længe været: ”Vi er der, hvor soldaterne er”. Det betyder, at der hvor Danmark sender soldater hen, er der også et soldaterhjem. Det gælder inden for landets grænser, hvor der ligger 14 soldaterhjem på eller tæt ved kaserner, men det gælder i høj grad også i udlandet.

Når der sendes en større dansk styrke ud, kommer der også et civilt soldaterhjem med. Soldaterne kalder det KUFFEN, og det er deres andet hjem, når de er langt hjemmefra.

Kvinder med erfaring

Når Danmark igen fra starten af marts overtager kontorerne og skydebanerne på basen i Estland, flytter KUFFEN med. Søndag den 27. februar blev der således holdt forbønsgudstjeneste for de to civile, der bliver sendt med til Estland og som om kort tid genåbner det danske soldaterhjem i Tapa i det østlige Estland.

Luthersk Mission og Hillerød Frimenighed stod for selve gudstjenesten, da de to udsendte begge er aktive der.
Birgitte Wibe Folkmann, Helsinge, og Åse Merete Mortensen, Hillerød, tager med som ledere af soldaterhjemmet, og de ser begge frem til samarbejdet og den hjælp og støtte, de kan give til de udsendte soldater.

De er begge pædagoger, og Birgitte har senest været leder af Børnehuset i Græsted i 13 år. De er begge gift og har voksne børn. Åse har en søn, som flere gange har været udsendt til Irak, så hun har kendskab til såvel soldaterhjem, som det at være udsendt.

Birgitte og Åse, der begge kommer fra Hillerød, rejser til Estland for at sprede hygge og skabe hjem for soldaterne, der er langt hjemme fra – og tale med soldaterne om alt hvad der kommer op – liv, død, fremtid og tro. Foto: KFUM’s Soldatermission.

Vigtigt at kende hinanden

Deres kirkelige ståsted er i Luthersk Mission, og de to har været veninder i mange år.

Det er vigtigt at kende hinanden godt, når man tager afsted på en opgave langt hjemmefra, der potentielt kan kræve mange af ens vågne timer, og som indimellem begrænser ens bevægelsesfrihed til kasernens område. Alt efter den lokale sikkerhedssituation kan man gå ned i den lokale by, mens man til andre tider må blive på basen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Birgitte og Åse skal være i Estland henholdsvis 3 og 6 måneder, og Åse bliver derfor afløst af Rebecca Sandell Ytzen, der er rutineret soldaterhjemsleder efter hele 2 udsendelser. Rebecca er assistent i Høvelte, men har tidligere været i Irak og Estland fra juli 2020 til januar 2021.

Soldatermission i Bosnien, Kosovo, Irak, Libanon, Aghanistan, og Estland

KFUM’s Soldatermission har siden 1998 været med Forsvaret i udlandet, de steder hvor der er sendt en større styrke ud, og hvor det har været sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Udsendelserne inkluderer Bosnien, Kosovo, Irak, Libanon og Aghanistan i både Camp Bastion og MOB Price – og altså hvert andet år i Estland.

NATO er til stede i den ukrainske krise

Danmarks deltagelse i Estland er en del af den store mission, der hedder enhanced Forward Presence (NATOs fremskudte tilstedeværelse) i Baltikum og Polen. Op til 200 danske soldater skal i hele 2022 være udstationeret i Estland. De danske soldater vil være en del af NATOs multinationale styrke på omkring 4000 soldater i Polen og de baltiske lande.


Artiklen fortsætter efter annoncen:NATOs tilstedeværelse i de baltiske lande og Polen demonstrerer, at NATO er parat til at beskytte NATO-territorium og understreger alliancesolidaritet over for blandt andre de baltiske lande.

Inden for de sidste uger har det vist sig vigtigere end nogensinde. NATOs tilstedeværelse i den østlige del af alliancen styrker sikkerheden i regionen og dermed også i Danmark. Storbritannien, Canada, Tyskland og USA er faste medvirkende, mens de andre NATO-lande skiftes til at være til stede.

Ideen er at afskrække og vise vilje til at forsvare den østlige del af den vestlige verden.