Menighed i lynaktion for at redde familier til ukrainere i Danmark

Bussen fra Ansager kommer til Kolding Valgmenighed med de fleste af de ukrainske flygtinge. En del var allerede blevet afhentet ved grænsen af deres familiemedlemmer i Danmark.

Fredag morgen kørte en lejet bus fra Ansager Busser til Ukraines grænse for at hente 47 kvinder og børn, så de kunne være i sikkerhed hos deres familiemedlemmer i Danmark.

To døgn senere kørte bussen ind hos Kolding Valgmenighed, som stod bag lynaktionen. Her blev de gæstfrit modtaget af medlemmer af menigheden. Efter et enkelt facebook-opslag fra præsten, stillede frivillige 81 sengepladser til rådighed.

Den ene af kirkens præster, Mads Peter Kruse, var med på turen, hvor hans opgave efter eget udsagn var at være ”feltpræst og stewardesse”. Her ses han med bussens mikrofon.

– Vi vil gerne vise gæstfrihed, og synes det er helt naturligt at tage imod disse mennesker hos os, fortæller en af de to præster i Kolding Valgmenighed, Mads Peter Kruse. Kirken har taget initiativet og brugt ca. 25.000 kr. på indsatsen.
I Danmark koordinerede Lone Kjær Poulsen modtagelse med mad, tøj osv i kirken søndag eftermiddag.

– Vi har koncentreret os om at give denne konkrete busfuld en god tur til Danmark, og har fravalgt at tage nødhjælp med derned, fordi vi ikke kan nå at få det gjort ordentligt.

Torsdag blev der hurtigt samlet tæpper og hovedpuder til køreturen, junior- og babydyner og soveposer, strømper og sokker til kolde fødder, og tegnesager, småt legetøj, bamser til børnene, samt bradepandekager og 6 kg gulerødder i stave i poser, så der kunne hygges de 24 timer på hjemturen.

Kolding Valgmeninghed tog imod flygtningene søndag morgen.

Hjemme efter 48 timer

Bussen returnerede til Kolding Valgmenighed på Industrivej 12 allerede søndag morgen. Her var der forberedt suppe mv. til ca. 60 personer.

– Flere herboende ukrainere hjalp med at snakke, informere, græde, kramme og tage imod deres landsmænd, fortæller Lone Kjær Poulsen.
Lone og hendes mand Søren Kjær Poulsen er medlemmer af Kolding Valgmenighed og har ukrainere ansat på deres svinefarm i Gelballe. En af dem var med som tolk. Derudover bestod rejseholdet af Gert Kruse (gratis chauffør og præstens far), Ole Jørgensen (gratis chauffør og tidl. medlem af kirken), Hanna (Ukrainer og hustru til medarbejderen hos Lone og Søren Kjær Poulsen i Gelballe), Mads Peter Kruse (”feltpræst” og busstewardesse) og Rikke Kjær Poulsen (fotojournalist hos Jyllands Posten).

– Vi ved ikke, hvor lang tid flygningene skal bo her, før kommunen overtager, men vi har opfordret vores medlemmer til at være villige til en uge. Løsningerne med husning fra det offentliges side er ikke på plads endnu, men vi forventer, det falder på plads snarest, siger Mads Peter Kruse.
Også TV-Avisen bragte et indslag om den handlekraftige menighed, som er en del af Oase-bevægelsen i Danmark.


Artiklen fortsætter efter annoncen: