Ingen grænser for abort længere?

Af Iben Thranholm. Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Kan danskerne mon leve med, at en rask og levedygtigt baby, bliver aborteret dagen før termin, fordi moderen pludselig alligevel ikke ønsker barnet?

Som lovgivningen er nu, er det i Danmark tilladt at få en abort op til uge 12 i svangerskabet. Men hvis det står til WHO, skal der ikke længere være nogen øvre grænse for abort.

WHO vurderer nemlig i en ny vejledning, at der ikke er noget sundhedsfagligt forkert i at foretage en abort gennem hele graviditeten, og at det alene skal være op til forældre at bestemme, hvornår de ønsker aborten foretaget. Som loven er nu, skal et samråd bestående en gynækolog, en psykiater og socialrådgiver give tilladelse til abort efter uge 12. Men det mener WHO altså er forældet tankegang. Forældre ikke skal tvinges til at få et barn, de ikke ønsker.

I Dansk Kvindesamfund er man enige i, at ingen skal tvinges til at gennemføre en uønsket graviditet. Bestyrelsesmedlem i Dansk Kvindesamfund Anja Radeka udtaler til DR, at der intet lægefagligt er, der siger, at grænsen skal gå ved de 12 uger. Hun synes godt, den kunne være højere, siger hun.

Men hvor høj? New Jersey i USA er det allerede lovligt at få en abort helt op til fødslen. Kommer vi til at se samme udvikling herhjemme?
Aborttilhængere har indtil nu argumenteret med, at abort er harmløst, fordi et foster indtil uge 12 ikke er et menneske. Det bliver svært at bruge samme argumentation efter uge 12.

Det minder om vikingetidens børneudsættelser. Hvis en mand ikke ville anerkende det barn, som hans kvinde havde født – det vil sige, at barnet var uønsket – var kvinden tvunget til at sætte det ud i naturen, så det døde alene af sult, kulde og mangel på omsorg. Det var kristendommen, som fik afskaffet denne umenneskelige og brutale skik.

Nu er vi altså tilbage igen, hvor kulturen er blevet så forrået og hjerteløs, at en organisation som WHO åbenlyst foreslår, at forældre skal lov til at gøre en ende på deres barns liv, hvis de af den ene eller anden årsag ikke ønsker det.

Da en ændring af abortlovgivning i Danmark endnu ikke er blevet til et lovforslag, er der ingen forlydender om, hvordan regering og folketing ser på WHO’s nye vejledning for abort. Under coronakrisen hørte vi statsminister Mette Frederiksen sige, at ethvert dødsfald er en tragedie, og at hun ville gøre alt for at forhindre det. Vil hun sige det samme om de fostre, der er i fare for at blive aborteret helt indtil fødslen? De 15.000 årlige aborter i Danmark overstiger allerede langt dødstallet for dem, som er døde med corona.


Artiklen fortsætter efter annoncen: