Autentisk film om redningen af 13 drenge fra en hule i Thailand

’Thirteen Lives’ er instrueret og produceret af Ron Howard efter et manuskript af William Nicholson. Viggo Mortensen, Colin Farrell, Joel Edgerton og Tom Bateman har hovedrollerne.

I 2018 fulgte millioner af mennesker i hele verden gennem nyhedsmedierne, hvordan eksperter søgte og efter 18 dage reddede de 12 forsvundne fodbolddrenge og deres træner ud af en oversvømmet hule i Thailand. Dækningen gav den Oscar-vindende instruktør Ron Howard inspiration til filmen Thirteen Lives, som den 5. august blev udgivet på Amazon Prime Video.

Redningsaktionen involverede over 5.000 personer fra 17 lande, og håbet om at se drengene i live svandt efterhånden, mens dagene gik, og monsunregnen fortsatte med at øse ned. Men et britisk eliteteam med speciale i grottedykning finder drengene i live mange kilometer inde i grotten efter 14 dage. Herefter kommer udfordringen med at få dem alle ud i god behold.

Til The Christian Post fortæller instruktøren, at han har gjort sig umage for at fortælle historien både præcist og detaljeret. Forberedelserne indebar intensiv træning for skuespillerne, som skulle dykke under farlige forhold med mørke, strøm, smalle passager og plumret vand.

Det første store øjeblik var, da de britiske eksperter Rick Stanton (Viggo Mortensen) og John Volanthen (Colin Farrell) får øje på drengene og spørger dem ”Hvor mange er I?”- og en af dem, Adul, giver det forløsende svar ”Tretten”. Drengene og træneren havde været fanget i hulen i over en uge uden særlig meget ilt og kun lidt mad og vand.

Men de mediterede og bad meget. Adul, som var den eneste kristne af de 13, mediterede sammen med de andre. Og han fortæller, at ”hjælpen kom fra Gud midt i den sværeste tid”. ”Selv om han mediterede sammen med de andre, vidste vi, at hans forældre var kristne. Og en af forældrene bar et kors. Vi var meget præcise med at vise det, fordi filmen er baseret på rigtige børn,” fortæller medproducent Raymond Phathanavirangoon til CP. Den farlige redningsaktion i 2018 kostede en af de thailandske dykkere livet, mens en anden døde af blodforgiftning et år senere.