Jeg har problemer med at sove

”Det er meget mærkeligt, at jeg ikke kan sove, jeg har ingen familie- eller økonomiske problemer.”

Kære Poul Henning

Tak for denne mulighed til at få et godt råd! Mit problem er et efterhånden mangeårigt søvnproblem, der bare bliver værre trods utallige forsøg med diverse medicin.

Jeg har det sådan nu, at jeg føler mig helt udbrændt både fysisk, psykisk og åndeligt. Jeg er ellers et positivt menneske, glad for livet og taknemmelig for alt, som Gud har skænket mig. Jeg er 78 år og har været kristen, siden jeg var 25 år. Jeg har også modtaget en del forbøn, foruden at min mand og jeg beder for problemet næsten dagligt.

Min læge har for en del år siden tilladt, at jeg i en afgrænset periode fik imozop og alopam, en halv af hver, fordi jeg var begyndt at få anfald af hurtig atrieflimmer og måtte indlægges. Det hjalp godt, men hun må jo ikke udskrive benzodiazepiner mere. Ellers har jeg prøvet melatonin, diverse naturmidlier og allergipræparater og nu sidst phenergan, som godt nok hjælper, men gør mig sløv og passiv hele næste formiddag.

Jeg tror måske, jeg har brug for et let antidepressivt præparat, eller noget som virker mod tankemylder? Jeg er så træt altid, at jeg må holde mig selv fysisk aktiv med alt muligt forskelligt, så jeg finder ingen ro til at slappe af, familien siger, jeg har ild bagi og virker tvangspræget.

Det er meget mærkeligt, at jeg ikke kan sove, jeg har ingen familie- eller økonomiske problemer. Mit søvnmønster er sådan, at jeg som regel godt kan falde i søvn, men så vågner jeg ved 3-4tiden, og ligger bare vågen med min mørke tanker.
Hvis du har et bud på, hvad der evt. kunne hjælpe mig, vil jeg være meget taknemlig og tale med min læge om, at jeg kunne prøve det. På forhånd tak.

En anonym

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kære ven

Tak for dit vigtige brev. Det er lidelsesfyldt ikke at få sin søvn. Der er mellem 10-20% af befolkningen, der generes af kronisk søvnbesvær. Det er mere almindeligt med alderen. Prøv at google de 10 klassiske søvnråd. Du tænker i retning af et let antidepressivt middel, i så fald skal årsagen være en nyopstået depression.

Overskriften for en depression er en markant ændring inden for de sidste 2 uger. De klassiske symptomer er nedtrykthed, og tilstanden er præget af nedsat energi, og ingen lyst eller interesse til det man plejer at finde glæde i. Dertil ændret søvnmønster, ændret adfærd i form vrede eller hæmning, appetit- og vægtændringer, tænke- eller koncentrationsbesvær, tanker om død eller selvmord, selvbebrejdelser eller skyldfølelse. Bemærk ordet: Ændring!


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ud fra det du skriver, lyder det ikke sandsynligt, at diagnosen er en nyopstået depression. Jeg går ud fra, at din læge har tjekket den medicin, du får, og de medicinske sygdomme som fx hjerte- og lungesygdomme, forhøjet stofskifte m.v. Du skriver ikke om rastløse ben, smerter eller misbrug, så det springer jeg over.

En ofte overset diagnose er søvnapnø, her ses forstyrret søvn, træthed og ofte også hovedpine. Du kan bede din mand om at tjekke din søvnrytme i en time, når du sover. Er der mange gentagne pauser på 20-40 sekunder mellem hver vejrtrækning, kan det undersøges yderligere ved ØNH-læge. En CPAP-maskine er 100% effektiv.

Du skriver om tankemylder i dagstid, opvågning ved 3-4tiden med mørke tanker samt et uregelmæssigt mønster af træthed eller overaktiv adfærd. Jeg bliver nysgerrig på de mørke tanker, din adfærd og dit tankemylder? Tal med din mand herom. Du kunne søge terapeutisk hjælp.

Ordet accept er også vigtigt. Dit søvnbehov er måske kun 6 timer? I forhold til ikke vanedannende, receptpligtig medicin kan seroquel eller truxal efter behov bruges i små doser mod tankemylder. Det har også en sløvende effekt, og en del bruger det som søvnmedicin.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Må Gud give dig ro og gode tanker. ”I fred kan jeg lægge mig og sove, for kun du, Herre, lader mig bo i tryghed.”(Sal.4:9)

Kærlig hilsen
Poul Henning