Tydelig, rummelig og kærlig præst fylder 50 år

Peter Kofoed Herbst

Peter Kofoed Herbst, som er ledende præst i Kronjyllands Frimenighed i Randers, fylder 50 den 14. december.

Peter blev cand.theol. fra Århus Universitet i 2000. Han har siden 2001 været præst i Kronjyllands Frimenighed, hvor han nu er ledende præst. Kirken har knap 200 medlemmer samt 100 børn.

God teologi

For Peter Kofoed Herbst er det en hjertesag, at kirkens budskab er forståeligt. Han siger: ”På teologistudiet lærte jeg et slagord, som fik betydning for mig: ”God teologi skal kunne holde til at sidde ved sygesengen hos en døende.” Jeg har siden suppleret det med en lignende tanke: ”God teologi skal kunne holde til frokostpausen om mandagen”.

Pointen er, at god teologi ikke må blive akademisk og spekulativ i en grad, så det mister forbindelsen til det liv, vi rent faktisk lever.”

Kirkelig brobygger

Peter har gennem hele sin tjeneste som præst været optaget af ledelse samt af brobygning på tværs af de gamle kirkeskel. Han var initiativtager til, at de lutherske og ikke-lutherske kirker i Randers kom til at holde Evangelisk Alliances bedeuge sammen.

Dette samarbejde har ført til et bedefællesskab blandt præsterne, som mødes til bøn for byen og hinanden hver 14. dag. Desuden byder Randers Festuge på en udendørs Gospelgudstjeneste, som kirkerne arrangerer i fællesskab. Fællesskabet har også været med til at danne Kirkernes Familiehjælp i Randers, der siden december 2009 har været til hjælp og støtte for økonomisk svage familier i kommunen.

Arrow-lederskab

I 2013 blev Peter inviteret med i arbejdet for at opstarte det to-årige mentorbaserede dannelses- og uddannelsesforløb Arrow Lederskab i Danmark. Målgruppen er kristne ledere i aldersgruppen 25-45 år, og formålet er at forme og danne kristne ledere, så de i højere grad lader sig lede af Jesus, leder som Jesus og leder til Jesus.

I februar 2023 afsluttes det fjerde forløb, og i alt 69 ledere fra et bredt udsnit af dansk kirkeliv har gennemført programmet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fodbold og familieliv

Privat elsker Peter fodbold, han har været træner for et børnehold i den lokale klub og følger med stor interesse Randers FC. Også Real Madrid har en plads i Peters hjerte, så han tager gerne til Santiago Bernabeu i Madrid for at se en god fodboldkamp.
Peter er gift med Maria, som er skoleleder for en lokal friskole.

Han er far til tre børn, hvoraf de to ældste er gift, bosat i Aarhus og under uddannelse, og den yngste er hjemmeboende og går på Paderup Gymnasium. Tidligere formand for menighedsrådet i Kronjyllands Frimenighed, Rolf Weber, fortæller, at Peter brænder for sin by og længes efter, at borgerne må kende det glade budskab om Jesus. Både borgmester og byråd nævnes fast i kirkebønnen.

Et af Peters hovedbudskaber er, at kristne først og fremmest er kirke i hverdagen, dvs. i skolen, på arbejdet, i supermarkedet og i sportsklubben – og ikke søndag formiddag. I kirken skal man have fyldt på til at leve hverdagen som kristen og til at leve det daglige liv med Gud, sådan at man er klar, når han har brug for én.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Peter har klare og tydelige holdninger samtidig med, at han aldrig er fordømmende eller taler ned til andre mennesker. Derfor føler alle sig velkomne i Kronjyllands Frimenighed af en favnende, rummelig og kærlig præst, fastslår Rolf Weber.