Filadelfia Uddannelse går ind i kampen mod forråelsen

”Menneskesyn, etik og faglighed” hedder et nyt pilotprojekt, som skal ledes af Filadelfias uddannelsesafdeling.

Fra venstre: Henrik Bøll Larsen (afdelingschef), Conny Hjelm (vikarierende projektleder, da Anika Follmann Kammadanam p.t. er på barsel) og Maja Malmgren (projektmedarbejder). Foto: Heine Pedersen

I forlængelse af debatten om forråelse i plejesektoren, som kom frem i en TV2-dokumentar, har Filadelfia Uddannelse fået bevilliget et beløb til et 3-årigt projekt om ”Menneskesyn, etik og faglighed”.

I 2020 viste TV2 en udsendelse om forholdene på plejehjemmet ”Kongsgården”, som rystede både befolkningen og politikerne og gav anledning til stor debat om forholdene på plejehjem i Danmark. Efterfølgende blev der i en stor velfærdsaftale sat en pulje på 1,9 milliarder kroner af til se på, hvordan man kunne gøre noget ved forråelsen i plejesektoren i Danmark.

Bevillingen

Projektet har fået tildelt sit eget hus på Kolonivej nr. 12 i Filadelfia.

Filadelfia Uddannelse har efterfølgende modtaget en ekstern bevilling på tre mio. kroner til et projekt, som tager fat på de problemstillinger, der kommer frem i udsendelsen. Samfonden står bag bevillingen til projektet ’Menneskesyn, etik og faglighed”. Det strækker sig over tre år og har til formål at skabe en metode til at forebygge forråelse.

– Vi er meget glade for bevillingen. Netop Filadelfia kan, med vores værdier og store arbejde med diakoni og medmenneskelighed, være med til at udvikle redskaber, som gavner, når det spidser til, og der opstår tvivl i arbejdet og i situationer, der kan opleves sårbare, siger Henrik Bøll Larsen, der er leder af Filadelfias uddannelsesafdeling.

Projektets formål

Projektets mål er at lave teori, metoder, redskaber, refleksionsrum og samtaleformer, der kan give den enkelte medarbejder, leder, beslutningstager og organisation en mulighed for at fremme medmenneskelighed i en professionel hverdag. Med afsæt i grundforskning, relateret til menneskesyn, etik og faglighed (i daglig tale kaldet ”MEF”), vil projektets indsatser bidrage til at dæmme op for forråelse.

Sammen med projektleder, diakon og cand.soc. Anika Follmann Kammadanam, projektmedarbejder og lærer Maja Malmgren og diakon og ph.d. studerende Conny Hjelm sætter Henrik Bøll Larsen med projektet fokus på, at det enkelte menneske er værdifuldt, unikt og har lov til at være.
Projektet arbejder med tre niveauer – medarbejderniveau, ledelsesniveau og det politiske. Der er 5 institutioner med i projektet: Møltrup optagelseshjem, Vejle Kommune, Svanevig hospice, Himmelev behandlingshjem og Aarhus friplejehjem.

Brugbare redskaber

Håbet er, at projektet munder ud i brugbare redskaber til at afhjælpe de problematikker, der er indenfor omsorgsområdet, og da det er et pilotprojekt, bliver der ændret og optimeret undervejs.

– Vi bliver selv klogere undervejs, men allerede nu oplever vi, at der tages godt imod projektet, fordi det er med til at give rum for drøftelser, som mange ansatte længes efter. Drøftelser, der har afsæt i det medmenneskelige, forklarer Conny Hjelm. Der er allerede gang i projektet på de 5 institutioner, som er fordelt over hele landet.


Artiklen fortsætter efter annoncen: