Vi skal turde sige noget

Ny generalsekretær i Dansk Oase, Keld Dahlmann. Foto: Jens Emil Kirkegaard

Keld Dahlmann har i mange år haft ledelsesopgaver i dansk kirkeliv. Nu er han ny generalsekretær i den karismatisk lutherske netværksbevægelse Dansk Oase.

– Forvandlede hjerter, levende fællesskaber midt i samfundet er Dansk Oases vision. ”Midt i samfundet” er nok den største udfordring for Dansk Oase, udtrykker den nye generalsekretær Keld Dahlmann. Han er cand. theol fra Aarhus Universitet med speciale i missionsteologi.
Synlig retning

– Det er lederskabets ønske, at jeg skal bidrage til, at Dansk Oases retning står klarere, siger Keld Dahlmann. Han er mangeårig klummeskribent for Aarhus Stiftstidende og skal arbejde med at udvikle DanskOases stemme i samfundsdebatten og i forskellige netværk.

– Det er vigtigt at have en tilgængelig leder, fordi Dansk Oase ikke er et kirkesamfund, men et netværk af menigheder, tjenester og præster. Der er nogle personer nødt til at være bindeled, der kan formidle vision og retning fra Oaselederskabets side til bevægelsen og komme tilbage med inspiration og inputs fra disse møder i menighederne.

– Der er meget diakoni i menighederne, men vil vi også være en stemme for dem, der ikke har en stemme – også ind i værdidebatten, spørger han.

– Dansk Oase skal ikke tale med én stemme, for alle behøver ikke sige det samme. Men der er brug for, vi tør sige noget om præstationssamfundet og unges mistrivsel, understreger generalsekretæren.

– Derfor skal vi fremme en kultur, hvor flere Oasefolk deltager i samfundsdebatten. Det er både en færdighed og en kultur. Men det går også den anden vej. Når vi er til Dansk Oases arrangementer, må vi også opleve, at det samfund, vi er en del af, er med. Vi er optaget af samfundet og vil være midt i det.

– Skal Dansk Oase være mere proaktive og intentionelle om at udvikle nye menigheder, spørger Keld Dahlmann, der gennem hele sit professionelle virke har arbejdet med udvikling af menigheder, præster og frivillige medarbejdere, både som præst og sideløbende som teamleder af KirkePlanterNet (KPN), der blev udskilt fra Århus Valgmenighed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kender Oase indgående

– Jeg kender og bærer Dansk Oases DNA, men glæder mig til at genbesøge bevægelsen, fortæller den nye generalsekretær til Udfordringen. Han har siden 2002 været præst i Aarhus Valgmenighed, bl.a. som daglig leder og siden 2017 international præst.

– Jeg har ikke været nationalt involveret i tillidsposter i Dansk Oase, siden jeg trådte ud af lederskabet i 2015. Det er et godt udgangspunkt for at skulle lede, at man kommer med friske øjne og har mulighed for at stille nogle spørgsmål, fortæller den tidligere formand for Dansk Oase.

– Samtidigt mener jeg, det er en stor styrke, at rigtig mange af præsterne i Dansk Oases præstenetværk har været en del af Århus Valgmenighed i deres studietid. Dermed har vi en fælles historie, erfaring og dannelse. Næstformand Ole Backer Mogensen er glad for Kelds mange års erfaring som mentor for mange præster og menigheder gennem flere år.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Flytter kontoret

Keld Dahlmann afløser cand.theol. Ruben Dalsgaard som generalsekretær, der fratrådte i juni 2022 efter følgevirkninger af corona. På trods af, at der har været et vacuum, når den daglige ledelse ikke har været på plads, er det lykkedes at gennemføre netværkets største event, SommerOase, ovenpå corona og en nyligt fratrådt daglig leder.

Sammen med DanskOases sekretariatschef og Børne- og UngdomsOase har lederskabet kørt ansættelsesprocessen, der bliver et nyt kapitel for Dansk Oase.

– Jeg har to hovedopgaver, fortæller Keld Dahlmann. For det første at give daglig ledelse indadtil på hovedkontoret i Århus i samarbejde med sekretariatschefen og i tæt samarbejde med Børne og UngdomsOase (BUO). Desuden skal jeg rundt og besøge menighederne. Det trænger vi til, mener den 50-årige århusianer, der selv har været engageret i Århus Valgmenighed siden 1997 og nu er ansat på 80% i Dansk Oase.

– Historisk set står Østjylland stærkt i Oase. Så jeg vil gerne flytte kontoret til Københavnsområdet et par uger hvert år, så jeg er til rådighed for de menigheder derovre. Vores netværk skal styrkes over hele landet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Holder som formand

Keld har sammen med sin hustru, Sara, fire børn, hvoraf de tre er udeboende. Familien bor i Aarhus. Han har i sin fritid siden 2015 været formand (Senior Guardian) for netværket ”The Order of Mission”, hvor omkring 70 præster og lægfolk er medlemmer. Her stopper han som formand senest 1. april.