Jesus har forbundet sig med os

Af Gunni Bjørsted Præst i Vanløse Frikirke, forfatter og retræteleder

Dagens tekst er simpelthen den mærkeligste og mest bagvendte historie, man kan tænke sig. Jeg kan ikke finde sammenligninger, der dækker helt, men jeg har prøvet:

Forestil dig Kevin Magnussen ringe til mig og spørge: ”Gunni, kan du ikke lære mig at køre rigtig hurtigt i bil?” Eller Chr. Eriksen mailer og spørger: ”Åh Gunni, lær mig at sparke ordentligt til en bold!” Eller Stig Rossen tigger: ”Lær mig at synge!” Alle tre henvendelser ville være ret absurde!

Men det er næsten ingenting i forhold til det, der sker her: Johannes Døberen var i gang med at døbe masser af folk, der bekendte deres synder. Det var helt sikkert yderst relevant . Men så er det, at det mærkelige sker: Jesus kommer sandelig også og vil døbes! Altså, hvad er nu dét for noget? Bekende synder – Jesus? En ny begyndelse – Jesus?

Han dykkede ned

”Det er da mig, der trænger til at blive døbt af dig, og nu kommer du til mig,” udbryder Johannes. Og han havde jo helt ret. Jesus trængte ikke til tilgivelse og en ny begyndelse. Men det gjorde vi! Og for at blive vores Befrier og Tilgiver, gik Jesus nu fuldstændig ind under vores vilkår og identificerede sig totalt med hver eneste af os.

”Lad det nu ske…” sagde Jesus, og tilføjede: ”For således bør vi opfylde al retfærdighed! Med andre ord: Sådan skal alt det gode, som Gud altid har tænkt med verden og fortsat tænker, sådan skal Guds kærlighed og tilgivelse nå alle. Jesus dykkede ned til os med uforbeholden kærlighed…ned i al vores snavs og ind i vores vilkår med alt, hvad det indebærer. Han dykkede ned og blev ét med os under overfladen.

Det var den ene grænse-sprængende ting i historien: Jesus dykkede ned og gjorde sig til ét med syndere. Kort tid efter skete den næste vilde ting.

Han dukkede op igen

Inden jeg refererer det, så husk lige på, at det er Gud selv, vi taler om her – den anden person i Den Treenige Gud; Sønnen, der fra evighed og til evighed lever i en fuldkommen kærlighedsrelation med Faderen og Helligånden. Men nu har Sønnen, Jesus, for at nå verden med Guds frelse, givet afkald på at være lige med Gud, trådt frem som et menneske og identificeret sig helt med os.

Han har ladet sig døbe sammen med syndere – hans position er nu en helt anden. Og det er ind i denne position, Gud med det samme bekræfter kærligheden til Jesus. Guds ånd dalede ned over ham ligesom en due, og Faderens stemme lød hjemme fra Himlen: ”Det er min elskede søn, i ham har jeg fundet velbehag.” Kærlighedsrelationen er ubrudt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Og det er jo som vores fælle, vores Frelser, han står der og modtager Guds overvældende kærlighed. Den kærlighed, Faderen har til Jesus, har han til verden og til hver enkelt af os. Vi er inkluderet i den. ”Du er mit elskede menneske, i dig har jeg fundet velbehag.” Jesus beholder ikke kærligheden for sig selv; han deler den med os alle.

Guds Søn har identificeret sig helt med os. Han har ladet sig døbe sammen med syndere.

Konstant verdens-premiere

Og det er ikke en statisk og stivnet kærlighed, der er rutinepræget og rusten. Fordi den har udspring i Guds evige væsen, er den helt ny lige nu.
”I ham har jeg fundet velbehag” – egentlig en mærkelig sætning at sige til én, man har været i kærlighedsrelation med i al evighed! Men den er helt ny og intens lige nu. Det er ligesom lyset, der rammer os fra morgensolens stråler. Selvom det er ”kendte” stråler fra utallige morgener, har netop denne morgens stråler verdens-premiere lige nu!

Heldigvis dykkede Jesus ned. Og heldigvis dukkede Han op igen! Til en åbnet Himmel, hvorfra Guds Ånd kom dalende ned. Over Ham – og over os, som Han har forbundet sig med.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Søndagens tekst: Mat. 3,13-17

Jesus bliver døbt med vand og Helligånd

13 Jesus ankom nu fra Galilæa til Jordanfloden for at blive døbt af Johannes.

14 Men Johannes ville ikke gøre det: „Det er jo mig, der trænger til at blive døbt af dig!” protesterede han. „Hvorfor kommer du så til mig?”

15 „Gør det nu,” sagde Jesus, „for på den måde gør vi Guds vilje.” Johannes gjorde da, som Jesus ønskede.


Artiklen fortsætter efter annoncen:16 I samme øjeblik Jesus efter dåben steg op af vandet, blev himlen pludselig åbnet, og Guds Ånd kom over ham som en due, der dalede ned ovenfra.

17 Samtidig lød der en stemme fra himlen: „Det er min elskede Søn. Ham er jeg fuldt ud tilfreds med.”

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk