Fyld Danmarks kirker på den sidste Store Bededag!

Bladtegneren Julius har tegnet mange satiriske tegninger om afskaffelsen af bededag. Teksten til denne tegning lyder: ”Der er gang i nedskydningen af uønskede objekter i luftrummet.” Her ses statsministeren, Lars Løkke og den fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen i færd med at nedskyde en den traditionnelle bededags-hvede.

Efter at regeringen og et flertal på 95 folketingsmedlemmer (ud af 179) den 28. februar afskaffede Store Bededag som officiel helligdag, opfordrer provsten i Høje Taastrup med flere nu til at gøre bededag i 2023 til noget særligt.

Gruppen ”Fyld Danmarks Kirker” foreslår sognekirkerne, at det fx kunne være: Opslag ved kirken om mulighed for at deltage i gudstjeneste på den sidste Store Bededag. Kontakte den lokale avis med artikel/pressemeddelelse om den historiske tradition med Store Bededag og muligheden for at tage afsked med dagen ved at være med til at fylde kirken ved gudstjenesten den 5. maj 2023.

Opfordringer i sociale mediers lokale grupper for sognet/byen/området til at fylde den lokale kirke på Store Bededag den 5. maj for derved at tage afsked med traditionen. Organisere lægmandsgudstjenester/andagter i kirker, hvor der ellers ikke ville være gudstjeneste Store Bededag 2023 (efter aftale med provst/biskop).

Ikke siden Struensee

Det er første gang i 253 år, at myndighederne afskaffer en helligdag. I 1770 afskaffede Struensee halvdelen af alle helligdage med sin store helligdagsreform. (Struensee regerede en kort periode som diktator, men blev i 1771 brutalt henrettet på hjul og stejle pga., at han havde haft et seksuelt forhold til dronningen og gjort hende gravid.)

Bededag har været holdt helt siden 1686, og bortset fra Struensees diktatoriske indgreb har magthaverne holdt fingrene fra kirkens helligdage.

Militær og fagforeninger

Da afstemningen den 28. februar var slut, gik statsministeren på talerstolen og gentog argumenterne om, at pga. ”den sikkerhedspolitiske situation, vi står i, … får vi brug for at bruge flere penge på forsvaret”. Afskaffelsen af Store Bededag har fået stor opmærksomhed i medierne – ikke mindst på grund af fagbevægelsens omfattende protester.

Men gruppen bag invitationen til at fylde kirkerne lægger blot op til ”at få taget afsked med Store Bededag” uden at forholde sig til det politiske, men med fokus på at få flere folk til gudstjeneste.

Bededag på Udfordringen

Også på Udfordringen arrangeres der en bededag fredag aften den 5. maj kl. 19. Det foregår i avisens store mødelokale, hvor der bl.a. vil blive bedt for Danmarks politikere.


Artiklen fortsætter efter annoncen: