Kristne marcherede mod antisemitisme

De nordiske landes flag kunne også ses i dette års march gennem Jerusalems gader.

”Bed om fred for Jerusalem,” stod der på banneret, da March of Life med deltagere fra blandt andet de nordiske lande gik gennem Jerusalems gader den 16. maj 2023. Fotos: Heljä Norberg

Over 1500 personer fra over 30 lande deltog i ”Nationernes March” gennem Jerusalems gader tirsdag eftermiddag. Deltagerne beder om tilgivelse for holocaust, kæmper mod antisemitisme og beder om fred for Jerusalem, oplyste arrangøren, March of Life.

Mange af deltagerne i marchen beder om tilgivelse for Holocaust. Foto: Heljä Norberg

”Der Marsch des Lebens” blev stiftet af Jobst og Charlotte Bittner og TOS Ministries fra Tübingen i Tyskland. Siden 2007 har de arrangeret flere hundrede marcher i samarbejde med kristne fra forskellige kirker.

Støtter holocaust- overlevende

Den israelske nationalforsamling Knesset roste i 2011 og 2015 March of Life for deres arbejde for holocaust-overlevende. Flere af dem, der deltog i marchen, er børnebørn af tidligere naziforbrydere, som deltog i jødeudryddelsen under Adolf Hitler.

Mange nationale grupper

Både danske, svenske, norske og finske flag var synlige i marchen, selv om ikke alle stod på deltagerlisten. Den største gruppe var nok den fra Tyskland. En af dem, som gik i marchen gennem Jerusalems gader, var Heinz Reuss, der er international direktør i March of Life, som både arrangerer marchen og konferencen.
Han fortalte om god respons fra israelerne.

Blå og hvide balloner

Deltagerne i marchen fik alle udleveret en blå og en hvid ballon. Mange af dem steg efterhånden op mod himlen, men de israelske nationale farver var også synlige under marchen. Målet var da også at fejre Israels 75-års jubilæum. Marchen gik fra Sacher-parken til rådhuspladsen Safra Square i Jerusalem. Politiet havde derfor lukket nogle af de mest trafikerede gader i myldretiden.

Brev fra præsidenten

I et brev til March of Life fra Israels præsident, Isaac Herzog, roste han ”March of the Nations”. Han understregede, at dette er en tid med stigende holocaust-fornægtelse og global antisemitisme. Præsidenten skrev også, at han sætter stor pris på, at March of Life laver en så imponerende opvisning mod antisemitisme og dermed holder mindet om holocaust i live.

– Jeg ser frem til March of the Nations, som falder sammen med datoen for Israels 75-års jubilæum, skrev Israels præsident Isaac Herzog i et anbefalingsbrev forud for dette års march.


Artiklen fortsætter efter annoncen: