Problematisk fristelse

Ved ellers gode selskaber kan snakken undertiden falde på dét faktum, at en af gæsterne åbenbart nu igen er begyndt at ryge eller ta’ en øl. Vi troede jo ellers, at du var holdt op, kan det så lyde med omsorgsfuldheds mine, efterfulgt af en pseudo-intellektuel betragtning, fejlagtigt tillagt Oscar Wilde, men egentlig af vor egen Herman Bang, der var ude 10 år forinden med sit: En mand kan modstå alt – undtagen fristelser.

Bemærkningen fremføres som oftest i et spøgefuldt toneleje, men at blive fristet – og især over evne – er ikke nogen morsomhed. Det vil mange kunne skrive under på, må jeg hilse og sige. Nu har den myreflittige Jakob Brønnum sat sig for at underkaste den bibelske beretning om Jesu møde med Fristeren et nærmere eftersyn. En beretning, hvorom han siger, at den måske, måske ikke har fundet sted.

Men allermest hælder han nok bare til, at der er tale om en ”novelle”, hvilket definitionsmæssigt er således at udlægge: Det pure opspind. Også problematisk er hans degradering af Ny Testamente til at være Bibelens ”kristelige” del; der kunne laves en større liste over alle disse bogens sprog-chok, men dette får være.

Udfordrer Jesu egne ord

Jakob Brønnum er fuldt ud på det rene med, at mange andre teologer ikke deler hans synspunkter. Det ses bl.a. af anmeldelser, der giver udtryk for hans mange gode pointer, men også beklager, at han er så bibelkritisk. Det samme kan siges om nærværende bog, første bind i en ny serie, hvor bidragyderne har haft helt frie hænder ved valg af den anlagte synsvinkel.

Så det er en klar udfordring af Jesu egne ord i Johannes Evangeliet 17, 17: At Guds Ord er sandhed. Det er også en åbenbaringsreligion, og sådan er det bare.

Brønnums bibelskepsis

Men man skal ikke se mig rende af gården. Jeg vedkender mig, at bogen også har en række gode sider: Den er velskreven, letlæst, læselyst-indbydende. Men stærke nerver er en vigtig forudsætning for kaperingen af Brønnums bibelskepsis, og man bør selv gå til bogen med kritisk tilgang. Bogen refererer til et væld af hele den vestlige verdens kulturikoner, primært Dante, Shakespeare, Goethe og Dostojevskij, som Brønnum ser som ”vores følelsers historie” og handler om ”vores søgen på tilværelsens gåder” (s. 9). jort

En relevant litteraturliste og glimrende stikordsregister tæller afgjort med på bogens plus-side. Men altså: Læs i armslængde.

Jakob Brønnum: ”Fristelsen.” 123 sider. 170 kr. Læselyst


Artiklen fortsætter efter annoncen: