Handy og informativ kirke-guide

Det er vel de færreste, der tager til Paris uden at se Notre Dame eller til Rom uden at se Peterskirken. Men mon ikke mange kan være i København uden at se domkirken og køre eller gå forbi danske kirker uden at aflægge dem et besøg.

Men er der noget at komme efter i vores kirker? Ja, det fremgår det af denne bog, at der er, endda også noget på internationalt niveau. Thorvaldsen, som står bag bl.a. Kristus-figuren og dåbs-fadet i Københavns Domkirke, var ikke bare en dansk billedhugger, men en af sin samtids internationalt kendte billedhuggere.

Roskilde Domkirke er en af de tidligste højgotiske kirker uden for Frankrig. I Engestofte Kirke på Lolland finder man en af Nordeuropas smukkeste og mest værdifulde altertavler. Per Kirkeby har fornyet Frejlev Kirke sydvest for Ålborg, og Carsten Bach-Nielsen betegner resultatet som ”en ren juvel i moderne dansk og international kirkekunst.” Dertil kommer, at danske kirker er interessante, fordi de giver indblik i vores historie og kendte personers liv.

Dertil kommer, at danske kirker er interessante,
fordi de giver indblik i vores historie og kendte personers liv.

God som guide

Der er én sides tekst om hver kirke, og teksten er uden tomgang og med mange informationer, men ikke vanskelig at læse. Bogen er velegnet til at tage med på kirkebesøg. Den er handy, og det er hurtigt at læse den ene sides tekst om en kirke. Der er også oplyst adresser og åbningstider og henvist til, hvem man kan kontakte, når det er en lukket kirke, man gerne vil se.

Desuden er der bonusinfo om, hvad der er af bl.a. seværdigheder, spisesteder og lokale øl-bryghuse tæt på de forskellige kirker. Man kan også sidde hjemme og læse i bogen for at blive inspireret til, hvilke kirker man kunne have lyst til at se ved lejlighed. Eller man kan opdage kirker tæt på, hvor man bor eller kommer, som man ikke har været opmærksom på, at det kunne være spændende at se.

Gør kirkerne til museer

Kirkerne er jo bygget til brug for gudstjenester, og kunsten i kirkerne er brugskunst i den forstand, at den skal tjene til at formidle et kristent budskab. Men Carsten Bach-Nielsen kommer kun ganske få steder ind på, hvad de kunstneriske værkers kristne budskab kan være. Selvom det er en bog om kirker, er det ikke en kirkelig bog, men en kunst-, arkitektur- og historiebog. Den gør kirkerne til museer.

En gang blandede kirker

Det er ikke kun de i forvejen kendte kirker, der er omtalt, men også mindre og ukendte kirker. Det er udmærket, men prisen er, at der er kirker, man savner. For eksempel bare en af de fire kirker, som er tegnet af arkitekt Johan Otto von Spreckelsen, der er berømt for Den Store Triumfbue i Paris. To af dem er katolske, og det er måske en forklaring på, at de ikke er med.

For bortset fra en reformert kirke og et lille katolsk kapel er det, som om der ikke er en verden uden for folkekirkens kirker. Kan det være rigtigt, at ingen af den katolske kirkes ca. 40 kirker i landet er en messe værd? Den katolske kirkes domkirke i København, Skt. Ansgars Kirke, opkaldt efter Nordens apostel Skt. Ansgar, bliver godt nok lige nævnt, men får ikke en omtale.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lidt flosset finish

Bogens finish er flosset i kanten. Foran i bogen er der et register over de omtalte kirker. Men de oplistes ikke alfabetisk, og alle sidehenvisninger rammer to sider forkert. Bagest er der nogle geografiske kort med markeringer af, hvor de omtalte kirker ligger. Men nogle af kortene vender ikke nord-syd; det ene er det over Fyn og Sønderjylland, så hvis ikke man vender og drejer bogen, ligger Langeland på tværs.

Det er forvirrende, for som Storm P. har sagt: Man skal ikke lave om på naturen, se bare på Langeland. Havde den ligget på den anden led, så var det hverken til at komme frem eller tilbage.

Carsten Bach-Nielsen: 111 danske kirker, som du skal se.
240 sider. 249,95 kr.
Frydenlund.


Artiklen fortsætter efter annoncen: