Hangover eller Makeover – hvad gør sommercamps ved os?

Hvad er forskellen mellem det at være en fan af Jesus - og det at være hans efterfølger?

Af Anne Manning-Pedersen. Kandidat i teologi, bibellærer og -rådgiver

Ferien er forbi for manges vedkommende, og folk vender tilbage til hverdagen! Flere måneders forventning forud for sommerstævnerne og glæden over at gense og være sammen med venner og familie er ovre for denne gang, og vi skal vente i laaang tid på næste års stævne!

Nogle føler nærmest lettelse. For det kan være fysisk trættende at tage på den ene lejr efter den anden, som mange gør det, hvis de elsker campinglivet. Man kører to uger i træk fra den ene campingplads til den næste, bor i en kuffert, spiser lidt for meget fastfood og sover i noget, der er en hel del ringere end ens egen seng.
Det kan være sjovt, så længe det varer. Men udmattelsen rammer en på vej hjem! Mange har nærmest ferie-tømmermænd og synes, de trænger til ferie efter en hektisk sommerferie!

Fra hangover til makeover

Men vi behøver ikke opleve denne type hangover. Hvis vi går rigtigt til værks, kan et sommerstævne i stedet blive en effektiv makeover. Men hvordan tager man gnisten fra stævnet med hjem til den almindelige dagligdag? Hvordan kan man bevare den glæde og begejstring, som næsten kommer automatisk, når man er omgivet af hundreder eller tusinder af andre på en lejr?

Hvordan kan man bevare glæden, begejstringen og motivationen fra sommerstævnet, hvor man var omgivet af hundreder eller tusinder af andre? Foto fra SommerOase af Jesper Raiz

Det kan være en svær landing at komme hjem igen. Men sådan behøver det ikke være. Man kan faktisk holde ilden ved lige og forblive både brændende og aktiv året igennem i stedet for at spekulere over, hvorfor det stoppede eller måske håbe, at det aldrig sker. Her er nogle praktiske ideer til at huske det sommerstævne, du lige har deltaget i, så det må blive en makeover i dit liv også i de kommende måneder.

Hold kontakt

Du har garanteret fået nye kontakter – eller i det mindste én ny kontakt – i løbet af stævnet. Hold kontakt med dem. Vent ikke på, at de skal kontakte dig, men tag selv initiativet med en sms eller en opringning. Måske er der blandt dine nye kontakter nogle mennesker, som du har mødt før, og som du nu har fået mulighed for at forny bekendtskabet med.

Andre kan være nye mennesker, som du har følt dig tiltrukket af og derfor gerne vil holde kontakt med. Disse kontakter kan ofte udvikle sig til dybe og stærke venskaber. Måske vil I om mange år kunne se tilbage med glæde og taknemlighed, fordi I stødte ind i hinanden på sommerstævnet 2023!

Hold ilden vedlige

Under stævnet har du sikkert hørt om et par emner, som virkelig tændte noget i dig og motiverede dig til handling. Lad ikke ilden dø ud! Helligånden har rørt ved dit hjerte, og du reagerede på det. Derfor skal det holdes i live. Lad det ikke blive skyllet væk med alt det dejlige badevand og hverdagens rutiner derhjemme.

Hold fokus med strategi

Hvis du tog noter, kan det betale sig at gennemlæse dem, før de forsvinder i bunkerne på skrivebordet. Tag dig tid til at se på noterne og lav en strategi for, hvordan du kan udleve den drøm, der motiverede dig under stævnet, da du hørte denne prædiken eller undervisning. Hvis du ikke tog noter – så er det nu, du skal skrive lidt ned, mens det stadig sidder i frisk erindring i sind og hjerte.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er meget vigtigt ikke at misse momentum. Undersøgelser viser, at hvis man ikke tager noter inden for tre dage efter en tale, vil man højst sandsynligt ikke handle på undervisningen overhovedet. Det at blive følelsesmæssigt motiveret er bare det første skridt mod forandring, men arbejdet begynder allerede, når du står ud af bilen foran dit hjem.

Hvis du handler straks efter hjemkomsten, er det som at prioritere en investering i sin tid, energi og sparepenge. Hvis du formår at ændre et par ting i din livsstil gennem det kommende år, vil du bare glæde dig endnu mere til næste stævne, fordi det kan betyde endnu flere livsstils-ændringer af den gode slags.

Involver en ven

Denne øvelse vil virke endnu bedre, hvis du kan gøre det sammen med en ven, der også har været med på stævnet og er blevet motiveret på samme måde som du selv. Det gælder uanset om det er en person fra vennekredsen eller familien – eller en af dine nye kontakter. Det er altid dejligt at have nogen, som man står til ansvar overfor, så nogen kan enten heppe på dig eller holde dig til ilden, hvis du begynder at slække lidt på din nye livsstil. To er bedre end en, fastslår Bibelen i Ordsp 4,9.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det at blive følelsesmæssigt motiveret
er bare det første skridt mod forandring,
men arbejdet begynder allerede,
når du står ud af bilen foran dit hjem.

Opfølgende events

Gør en aktiv indsats for at deltage i en aktivitet hver uge – eller måske hver måned – som opfølgning på stævnet. Disse opfølgende events kan hjælpe dig med både at holde kontakten, forblive motiveret og vokse. Tag dig tid til at tjekke, hvad der tilbydes, registrer dig og involver dig hurtigst muligt. Hvis arrangørerne af stævnet ikke har planlagt nogen opfølgning, kan du selv tage initiativet til at mødes med andre fra stævnet, så I kan hjælpe hinanden med at bevare gnisten året igennem.

Du behøver ikke vente på, at andre tager initiativet – du kan godt selv! Fx kan du skrive en liste med spørgsmål eller tanker om det emne, der har inspireret dig, lægge dem på Facebook og invitere andre fra stævnet med i en gruppe, så I kan starte en dialog og dermed også motivere hinanden til livsstilsændringer.

Husk, at det er dit eget valg, om der skal komme en hangover eller en makeover efter dit sommerstævne. Måske er der bare et eller to områder, hvor du er blevet motiveret til at ændre noget. Men flere år senere kan du se tilbage og tælle sammen, hvor mange områder med vækst og nye begyndelser, disse sommerstævner har medført i dit liv.

Det ville give et godt afkast på al den tid og energi – og de penge, du har investeret i dit åndelige liv – i modsætning til det at ligge på en varm strand for at få lidt farve på kroppen, som alligevel snart forsvinder!


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fan eller efterfølger?

Når alt kommer til alt er det vort kald at følge Jesus – ikke bare være fans af ham. En fan bliver på sidelinjen, jubler over gode øjeblikke og buher i frustration over de dårlige. En efterfølger er dedikeret til at holde ud på den lange bane, også når troslivet føles som en ørkenvandring op ad bakke. Jesus sagde, at disciple skal forvente, at det vil gå med dem ligesom med deres Mester.

En fan har sjældent forventninger om at blive som sit idol. Han er tilfreds, bare han kan se sin yndlingsspiller og juble over ham eller hende. Men en efterfølger er inspireret på en anden måde, fordi han bliver påvirket af sin helt. Han ønsker også at træffe valg, der får ham til at blive mere ligesom helten, uanset hvad det eventuelt kommer til at koste.

Jesus havde mange fans, men …
da det hele blev lidt for svært,
var de der ikke længere
– hverken under domfældelsen,
ved hans kors, eller efter opstandelsen.

Det er let at være en fan, fordi det handler om noget følelsesmæssigt, der lever af begejstringen over en succes. Det er sværere at være en efterfølger, fordi vi ved, hvad det kan koste at holde ud i troen. Men vi ved også, at udfordringerne ved at holde ud i kampen er det hele værd – fordi sejren er vor. Jesus havde mange fans, men kun få efterfølgere.

Hans fans lyttede til hans undervisning på det følelsesmæssige plan. De nød at blive begejstrede over hans mirakler. Men da det hele blev lidt for svært, var de der ikke længere – hverken under domfældelsen, ved hans kors, eller efter opstandelsen. Jesus opfordrede sine efterfølgere til at overveje prisen for at følge ham. Han sagde det, for at de skulle vælge på et oplyst grundlag. Men det at være efterfølger betyder også, at man udøver disciplin og holder kursen.

Det kræver et mål og en drøm, og anstrengelsen handler om, at denne drøm skal blive virkelighed.
En fan bruger tid og kræfter på at gå til et par events om året. Også en efterfølger investerer tid og kræfter på at gå til et par events om året – men samtidig er han/hun klog nok til at følge op med både handlingsplan og livsstilsændringer. Dermed får man reel valuta for pengene og på længere sigt et godt afkast på sin investering.

Man kan tage på sommerstævne og være som en fan, der nyder glæden og begejstringen i løbet af nogle få dages samvær med ligesindede. Men udgiften bliver kun til en investering, hvis man efter hjemkomsten vælger at være en efterfølger og bruger det, det koster i form af tid, indsats og penge for hvert år at vokse i troen og fortsætte rejsen mod at blive mere og mere som ens Mester.

Hvad vælger du?