Jyderne og danernes rolle i Tolkiens forfatterskab

I Casper Clemmensens bog ”Tolkien og det mytiske Jylland” viser forfatteren, hvordan man kan finde spor af Danmarks tidlige historie i Tolkiens forfatterskab.

Men han begynder med at fortælle om Tolkiens opvækst. Tolkien blev født i Sydafrika. Da han var 4 år, besluttede hans forældre at rejse hjem til England. Hans mor Mabel rejste i forvejen med deres to drenge, men faren nåede aldrig at følge efter, inden han døde. Da Tolkien var 9 år, konverterede hans mor til Den Katolske Kirke og de to sønner sammen med hende.

Efterfølgende mødte hun stor modstand fra familien. Hendes mands familie var baptister og hendes egen anglikansk. Som følge af konverteringen trak familien den stærkt nødvendige økonomiske støtte til Mabel. Kort efter dør moren, og Tolkien ser sin mor som en martyr for sin tro. Han forbliver resten af sit liv en overbevist katolik.

Bogen berører også Tolkiens venskab med C.S. Lewis og oplyser bl.a., at størstedelen af hans forfatterskab var ufærdigt ved hans død. Det bliver hans yngste søn, Christoffer, der måtte samle det og sørge for udgivelse.

Dette er imidlertid kun en indledende indføring i Tolkiens liv, inden forfatteren tager hul på hovedemnet for bogen: Tolkiens interesse for de tidlige kilder til Danmarks historie og inspiration herfra i hans skønlitterære forfatterskab. Tolkien havde meget tidligt en drøm om at rekonstruere en engelsk mytologi. Til dette søgte han i de helt tidlige skrifter.

Vi er tilbage omkring år 400 e.Kr., inden Danmark blev samlet til ét land. Jylland og Danmark er adskilt, men danskerne med skjoldungerne har besat Jylland.
Tolkien tager primært fat i tre kilder: Beowulf-kvadet, Finns Burg Fragmentet og Widsith. Gennem disse kilder føres han til Jylland og det danske rige på Sjælland og videre til jydernes ekspeditioner til Frisland og Kent.

Efter sin død blev den engelske forfatter J.R.R. Tolkien (1892 – 1973) verdensberømt for sine bøger, særligt for trilogien Ringenes Herre. Foto: Wikipedia

Udover at Tolkien her gennem sin filologiske grundforskning bidrager til en ny læsning og forståelse af de tre kilder, bruger han også store dele af disse kildematerialer som inspiration til sine fiktive universer. Casper Clemmensen påviser i sin bog denne inspiration:

Hengest, en ifølge Tolkien glemt jysk hærleder og konge (jf. 3. 83) danner model til Aragorn i Ringenes Herre, jydernes ”rejse og grundlæggelsen af deres nye riger” (s. 144) er grundlaget for historien både om elverfolkets vandringer i Tolkiens værk Silmarillion og hobbitternes fortidige vandringer i Ringenes Herre. Ja selv navnet Frodo, hovedpersonen i Ringenes Herre, har sin oprindelse i dansk forhistorie. Hans navn er inspireret af danerkongen Frode Fredegod, som på angelsaksisk netop er Frodo.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bogen ”Tolkien og det mytiske Jylland” er god at få forstand af, både når det gælder kendskabet til Tolkien og vores egen forhistorie.

Casper Clemmens ”Tolkien og det mytiske Jylland”
232 sider. 329,95 kr.
Forlaget Hovedland