”Etisk Råd svigter de ufødte”

Landssekretær Ellen Højlund Wibe og organisationen Retten til Liv udtrykker skuffelse over Etisk Råds holdning til abortgrænsen. RTL markerer også netop i dag 50-året for fri abort med lancering af en ny kampagne og en bønnebog

Et flertal i Etisk Råd anbefaler i dag, at abortgrænsen hæves til 18 uger. Dermed vil Etisk Råd i virkeligheden indskrænke beskyttelsen af ufødte, fastlog Retten Til Liv i en pressemeddelelse onsdag.

– Vi undrer os over, at Etisk Råd ser det som sin opgave at indskrænke beskyttelsen omkring det sårbare, ufødte menneske yderligere. Dybest set handler abortgrænse-debatten om, hvad der giver et menneske lige ret til samfundets beskyttelse, og noget så vigtigt som ligeretten kan ikke være noget, man afgør med en mavefornemmelse. At knytte retten til at leve til variabler som evner, størrelse og formåen har altid givet de stærke magten over de svage, fastslår Retten Til Liv.

Levedygtighed som kriterie

Etisk Råd peger i sin vurdering på levedygtigheden (ca. uge 22), som det tidspunkt, hvor fosteret har krav på samfundets beskyttelse. Men hvordan kan et menneskes værdi afhænge af noget så variabelt som aktuel fødselsteknologi? spørger Retten Til Liv og tilføjer: I øvrigt er vi vel alle – nøjagtig som fosteret – afhængig af beskyttende omgivelser og næring for at kunne overleve.

Der er en indlysende rettighedskonflikt i abortspørgsmålet mellem kvindens ret over egen krop og fosterets ret til at leve. Retten over egen krop er grundlæggende. Men vi mangler argumentet for, at retten over egen krop skulle give ret til at tage et andet menneskes liv. Det gælder både i uge 12 og i uge 18, slutter Retten til Liv, der netop har lanceret en ny kampagne ”50 aar for meget.dk” for at gøre opmærksom på, at der netop i dag, den 1. oktober, har været fri abort i Danmark gennem 50 år.
Læs også: 50 år med fri abort markeres med bønnebog og kampagne