Du behøver ikke holde en 12-tals jul

Simon Thidemann. Ansvarshavende redaktør

Kalendergaver, adventsgaver, julegaver, nissevenner, nisse på loftet, julepynt, julebelysning, julekager, julehygge, julearrangementer, juleture, chokoladekalender, juletræ, juleafslutninger, julefrokost, pebernødder, æbleskiver, gløgg, marcipan, julekalender i TV – og ikke mindst den ganske særlige julefred…

December er over os, og julen er på vej. Det er en måned og en højtid med så mange forventninger og traditioner og for manges vedkommende også en måned, hvor man mere end noget andet ønsker at lykkes med det hele. Jeg hørte en livsstilsekspert sige, at hun egentlig ikke så det så meget som en konkurrence med andre om at gøre det bedst, men mere en konkurrence med os selv om at gøre det så godt som overhovedet muligt – og gerne lidt bedre end sidste år.

Uanset om man bøvler med børnefamiliens velsignelser og udfordringer i hverdagen, eller man bøvler med at gøre børn og børnebørn tilfredse eller mest bøvler med, at man ikke har så mange at bøvle med, kender de fleste af os nok til juletravlhed og juleforventninger på godt og ondt. Men du behøver ikke præstere en 12-tals jul, du behøver ikke være en 12-tals familie hele december, du behøver ikke være en 12-tals bedsteforældre – og du behøver heller ikke være et 12-tals barn. Det behøver ikke være perfekt.

Da Jesus blev født, var alting heller ikke perfekt. Alligevel blev aftenen velsignet med englesang og en himmelsk fred. Lad os skrue ned for forventningerne til os selv og skrue ned for forventningerne til hinanden. Vi behøver ikke alle sammen nå det samme, få det samme eller lave det samme, bare fordi det er jul. Det er heller ikke alle, der har en hund, eller alle, der får kage med i madpakken, sådan er det. Vi er forskellige.

Til gengæld har vi alle sammen det til fælles, at der for lidt over 2.000 år siden blev født en 12-tals frelser. Det er det, julen handler om, og adventstiden er en glimrende anledning til at glæde sig over det budskab. Mind dig selv om det igen og igen. Mind hinanden om det i kirken igen og igen, og lad julen og adventstiden af den grund blive en helt særlig måned.

Måske skal adventsgaverne erstattes af en kop kaffe og en brunkage med naboen? Måske skal du som en sej kvinde, jeg for nyligt har lært at kende, helt droppe af give julegaver? Hvis du har tid i overskud – eller hvis du måske endda har lidt økonomi i overskud – så kan det være, du skal glæde en anden med en julekurv, invitere på juletur eller give en dåse hjemmebag?

Det kan også være, at du skal gøre helt, som du plejer, fordi du rigtig godt kan lide det. Bare husk, at det hele ikke behøver være til et 12-tal. Englesang og julefred afhænger nemlig ikke af 12-taller. Paradoksalt nok tror jeg, det føles bedre at skrue ned for julens overforbrug, hvis det er et frit valg i modsætning til, hvis det er, fordi man ikke har råd.

Men budskabet er også til alle os, der ikke har råd til det hele – eller måske næsten ikke har råd til noget. Englene fejrede Jesus med sang, ikke med uendelige mængder marcipan.


Artiklen fortsætter efter annoncen: