Loven om sammenfletning

Af Jesper Oehlenschlæger. Udviklingsdirektør, Samfonden

Hvad har loven om vognbaneskift og sammenfletning med den foreståede julefejring at gøre? Svaret får du til sidst.

Jeg er egentlig ikke særlig bekymret anlagt, når det kommer til at planlægge private eller arbejdsmæssige aftaler. Som tidsoptimist er livet jo meget enklere end for alle de stakkels tidspessimister, jeg er omgivet af. Men når det kommer til planlægningen af vores families aktiviteter i forbindelse med højtiderne, som for eksempel den forestående jul, så er sagen en helt anden.

Jeg begynder at stresse mine børn og svigerbørn i begyndelsen af efterårsferien for at høre om deres planer for den kommende højtid. Hvornår kan vi være sammen? Kommer I med til bedstefar og bedstemor i år? Kan I ikke svare tidligere, end I plejer, I skal huske, at vi også har meget, der skal passe sammen.

I årene, der er gået, er det ikke blevet lettere at planlægge. For i takt med at antallet af familiemedlemmer og husdyr er steget stødt i begge min hustrus og min familie, er det logistiske puslespil også vokset. Og når ens børn så gifter sig, ja, så lægges et utal af nye kombinationsmuligheder til.

For hvornår kan vi afholde adventshygge eller julefrokost? Skal vi til din familie eller min familie i år? Jeg tænker indimellem over, om det er lettere at få DSB´s toge og busser i julen til at køre til tiden eller at beregne hele nationens indtag af kalorie end bare at få min egen families planer til at gå op. Man kunne selvfølgelig bare trække stikket og tage til Thailand.

Men på en eller anden måde er der noget smukt over dette tilsyneladende umulige logistiske koordinationsarbejde. At vi alle kæmper med næb og klør for at stemme af efter hinandens planer. Tænk, at min lille familie er forbundet med hundreder, ja tusinder af familier i hele landet gennem vores koordination af julefejringerne.

Når vi holder jul med den aftalte gren af familien i år, kan andre jo holde med deres og så videre i det uendelige. Kan du se, hvordan loven om vognbaneskift og sammenfletning kommer ind i billedet? Reglen om vognbaneskift er enkel og lige til. Den, der er i banen først, har retten på sin side. Hvorimod en sammenfletning kræver, at der skal finde en ”gensidig forhandling” sted, som det hedder i teoribogen.

Man skal give plads, så den anden kan flette ind. Holder man på sin ret, ender man med ikke bare at lave en bule i sin egen bil, men potentielt også sætte en dominoeffekt af skader i gang. Advent og jul handler ikke bare om at flette julehjerter. Det handler om at flette ind i livet, at give plads og skabe rum for andre end sig selv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:At turde sænke sin egen hastighed og tænke på andet end sine egne planer, men også på om andres planer kan gå op. Barnet i krybben er det ultimative tegn på, at der var én, der forlod sin egen bane for at flette ind i vores verden. Og ikke bare det, hans sammenfletning blev til en sammensmeltning, for at intet menneske aldrig skal være alene. Heller ikke dig, der må sidde alene i denne jul.

Glædeligt jul.